Rivali u borbi za Zrće sklopili pakt

Autor: Marija Crnjak , 15. veljača 2017. u 07:00
Poduzetnici odlučili nastaviti suradnju u Novalji/D. Stanzl/PIXSELL

Vlasnici klubova neće se žaliti pobijedi li na natječaju konzorcij Cocomo, a on neće graditi nove klubove. Kako doznaje Poslovni dnevnik, rezultat je to žustrih pregovora između dva konkurenta koji su se vodili posljednjih tjedan dana.

Vlasnici klubova na Zrću pristali su bez borbe prepustiti koncesiju na pomorskom dobru Zrća svojim rivalima, konzorciju Cocomo novaljskog ugostitelja Josipa Šonje i partnera, ako se pokaže da je Šonje dao bolju ponudu na natječaju Ličko senjske županije.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, rezultat je to žustrih pregovora između dva konkurenta koji su se vodili posljednjih tjedan dana, da bi se konačno postigao sporazum: vlasnici klubova na Zrću, okupljeni u konzorcij Black Sheep s Agrokorovim Roto dynamic i Velprom, neće se žaliti na rezultate natječaja ako Županija ponudu Cocoma proglasi najboljom, a konzorcij Cocomo neće na plaži graditi nove klubove koji bi bili konkurencija postojećima, već dodatne sportske i zabavne sadržaje te restorane. Umjesto rata, poduzetnici koji ionako već godinama surađuju na istoj destinaciji, izabrali su nastavak suradnje koja će dodatno podići konkurentnost Zrća i Paga, kazao nam je Josip Šonje koji tvrdi da je njegova ponuda najbolja.

Inače, u zajednici ponuditelja Cocomo su i Klemm Security, Kamgrad, Feroterm, s tim da Šonje ima 60 posto vlasničkog udjela u konzorciju. Kako je poznato, na natječaju za gospodarsko korištenje dijela plaže Zrće, koji je završio početkom veljače, bila su još dva konzorcija, Isla nova i Hostel Zrće, no njihove su ponude navodno puno slabije od prva dva ponuditelja. Ponude se ocijenjuju prema ukupno sedam kriterija, od visine koncesije do predviđenih ulaganja i novootvorenih radnih mjesta, prethodnih iskustava i boniteta samih ponuditelja. Odluku o koncesionaru u Županiji najavljuju za ožujak na sjednici skupštine. Početna cijena koncesije na 20 godina bila je 65,5 milijuna kuna (fiksni i varijabilni dio). Kako se neslužbeno doznaje, Black Sheep ponudio je na natječaju oko milijun kuna godišnje fiksne naknade za koncesiju plus 3 posto godišnjeg prometa u varijabilnom dijelu, te ulaganja u iznosu od 80 milijuna kuna kroz 20 godina.

 

Šonje

Ponudili smo 1,3 milijuna kuna za fiksni dio, 3,6% godišnjeg prometa te 98 milijuna kuna ulaganja.

Josip Šonje potvrdio nam je da je ponuda Cocoma težila 1,3 milijuna kuna za fiksni dio naknade, 3,6 posto godišnjeg prometa te ukupno oko 98 milijuna kuna ulaganja, odnosno oko 25 milijuna kuna u prve dvije godine.  "Očekujemo da će naša ponuda biti ocijenjena kao ekonomski najbolja i da ćemo dobiti koncesiju na Zrću, a s prvim ulaganjima krenuli bismo odmah poslije ove sezone, tako da u 2018. imamo nove sadržaje na Zrću. Planiramo razviti tri zone, u jednoj bi bili adrenalinski sadržaji, s vodenim sportovima, toboganima, druga bi bila obiteljska plaža s restoranima, a na trećem dijelu bio bi sportsko rekreacijski centar.

Dakle, nećemo otvarati nove klubove koji će biti konkurencija postojećima, već sadržaje koje će moći koristiti svi, i svi ćemo od toga imati koristi", otkriva Šonje. Planovi su usklađeni s aktualnim prostornim planom, no za detaljnije investicije potreban je urbanistički plan uređenja, što tek treba donijeti Grad Novalja. A upravo tu bi Grad mogao stati na put ambicioznim planovima investitora na Zrću, uspije li inicijativa gradonačelnika Ante Dabe da sruši natječaj. Kako je poznato, Grad je pokrenuo nadzor zakonitosti raspisivanja natječaja za koncesiju za Zrće. Od Ministarstva uprave traže da sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi obavi nadzor nad zakonitošću raspisivanja natječaja, utvrde nezakonitost te ponište natječaj.

Kao glavni problem navode činjenicu da je Županija u propozicijama natječaja prejudicirala namjenu i ostale uvjete prostornog uređenja za navedeno područje, iako UPU Zrća tek treba donijeti. Time što je u natječaju navela da se koncesija daje za obavljanje turističkih, trgovačkih, ugostiteljskih i sportsko rekreativnih djelatnosti, bez mogućnosti ograđivanja plaže i naplate ulaznica, kaže Dabo, Županija je preuzela ovlasti obavljanja poslova prostornog planiranja.

Iako su se početkom tjedna u Novalji s gradonačelnikom navodno našli i Cocomo i Black Sheep, kako bi našli zajednički jezik, tužba je već predana i čeka se potez suda. Dakako, to što Šonje tvrdi da je Cocomo najbolji ponuditelj, ne znači da će Županija odabrati upravo njih za koncesionara. Upravo stoga što je postupak još u tijeku, iz Black Sheepa i dalje ne žele ništa komentirati, niti otkrivati detalje svoje ponude. I jedni i drugi, međutim, jedva čekaju da se priča okonča jer je došla u najgorem trenutku, kad treba pripremati sezonu koja je pred vratima. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tako vam je to momci kada biznis zasnivate na dogovoru sa državom. Prvo ste napravili ime od zrća i sada će vam ga uzeti

New Report

Close