Riječki gimnazijalac osmislio mobilni uzgoj hrane koji štedi čak 95 posto vode u odnosu na klasični uzgoj na polju

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2017. u 11:54
Foto: Thinkstock

Kontejner površine 28 m2 može uzgojiti jednaku količinu kao i polje od 2.200 m2, leži u kontroliranoj klimi u kontejneru zbog čega proizvode možemo ubirati 20-22 puta godišnje, dok je na polju to moguće 2-3 puta godišnje.

Prijenosnim ekosustavom nazvanim GrowCity, riječki srednjoškolac Ante Toni Debelić osvojio je prvo mjesto na petom izdanju natjecanja 'Ideja godine' u Zagrebu što ga, uz podršku visokih učilišta Algebra i Effectus, organizira portal Srednja.hr.

Iako debitant na ovom natjecanju, i unatoč tome što je više orijentiran na sport, zbog čega je i upisao sportski opći smjer Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci, priznaje da mu je poduzetništvo, baš kao i košarka, konstantna u životu.

Roditelji koji su i sami već gotovo 26 godina poduzetnici te su me spontano i usmjerili u tom smjeru. Naime, od malena su me zanimala računala, a kako ih u računovodstvenom uredu nije manjkalo, uvijek sam neko imao na raspologanju. Tako sam kroz zabavu, još u predškolskoj dobi razvio prve vještine, koje su iz godine u godinu postajale sve bolje i kompleksnije, govori Ante Toni kojemu nagrađena ideja o uzgoju hrane u kontejnerima nije prvi projekt.

Prije nje postojala je ona o tzv. pametnim vazama, odnosno posudama za uzgoj cvijeća koje bi uklonile potrebu čovjeka da ga zalijeva. Ta, ali i mnoge druge ideje bile su zapravo 'nuspojava' bavljenja automatikom i robotikom još u osnovnoj školi. Ti su hobiji u meni razvili želju za olakšavanjem i rješavanjem već postojećih problema što je i rezultiralo pojavom ideje GrowCity, objašnjava inovativni srednjoškolac dodajući da je ideja o prijenosnom uzgoju hrane i prije natjecanja postojala 'negdje u glavi', no ne cjelovita i razrađena do kraja, piše Novi list.

A riječ je zapravo o sustavu mobilnog uzgoja hrane unutar brodskog kontejnera, uzgojnog kapaciteta pola hektara zemlje. Ovaj sustav uzgoja štedi čak 95 posto potrošnje vode u usporedbi s klasičnim načinom uzgoja na polju i to zahvaljujući prilagodljivoj klimi unutar kontejnera, a i ukida pojam sezonskog uzgoja.

– Tehnički napredni sustavi navodnjavanja i osvijetljena omogućuju uzgoj hrane bilo gdje u svijetu, neovisno o vanjskim uvjetima poput temperature, količine prirodnih izvora vode i slično, čime se omogućava uzgoj gotovo svih vrsta bilja – voća, povrća, cvijeća, ali i egzotičnih biljaka i sorti koje rastu u samo određenim geografskim područjima. Tajna činjenice da kontejner površine 28 m2 može uzgojiti jednaku količinu kao i polje od 2.200 m2, leži u kontroliranoj klimi u kontejneru zbog čega proizvode možemo ubirati 20-22 puta godišnje, dok je na polju to moguće 2-3 puta godišnje. Sve što je potrebno za rad su priključci za struju i vodu. Ukratko to je prijenosni ekosustav, zaključuje ovaj poduzetan srednjoškolac kojemu u njegovih 16 godina života dani počinju pogledom na kontejnerski terminal na Brajdici.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close