Riječka Luka i nova infrastruktura zaposlit će mnogo poduzetnika

Autor: Ante Pavić , 21. listopad 2014. u 08:11
Sudionici panela u Rijeci/Nel Pavletić/PIXSELL

Na svaki euro prihoda riječke luke ostali poduzetnici uključeni u lanac uprihode 11 eura, pokazalo je istraživanje EK

Primorska regija, koja kao dio Jadranske Hrvatske obuhvaća Istru i Kvarner te dio Like, jedna je od najuspješnijih regija u Hrvatskoj.

Barem to govore brojke koje je na Poslovnom uzletu jadranske Hrvatske, koji je u Rijeci organizirao Poslovni dnevnik, prezentirao Benjamin Cerovec, direktor Bisnodea koji se bavi prikupljanjem poslovnih informacija. Poduzetnici Primorske regije poslovali su u 2013. godini s dobiti, za razliku od prosjeka cijele Hrvatske. Za razvoj cijele regije, ali i Hrvatske u cjelini, jedna od najvažnijih stavki je Luka Rijeka. Kako je objasnio Ivan Miloš iz Hrvatske akademije tehničkih znanosti, Luka Rijeka i razvoj infrastrukture znatno će povećati dodanu vrijednost poduzetnika jer je vrijeme transporta tereta iz jedne do druge luke u kutijama prošlost te se inzistira na takozvanoj intermodalnosti. To znači da se roba prerađuje u različitim čvorištima kroz koje prolazi tijekom transporta, zbog čega mali i srednji poduzetnici imaju veliku šansu.

 

85posto

transporta trebalo bi ići željeznicom i unutarnjom plovidbom

Velik potencijal Luke 
Prema istraživanju Europske komisije u kojemu je surađivao i Miloš, riječki pravac jedan je od najprofitabilnijih. "Ekonomski multiplikator na riječkom prometnom pravcu procjenjuje se na 11, što znači da na svaki euro prihoda riječke luke ostali poduzetnici uključeni u lanac uprihode 11 eura", kazao je Miloš, što znači da se profitabilnost povećava 1100 posto. Da bi profitabilnost zaista bila dovoljno velika, potrebno je uložiti u željezničku infrastrukturu jer je transport isplativ ako se 85 posto odnosi na željeznicu i unutarnju plovidbu, a maksimalno 15 posto cestovnim prometom.

U Hrvatskoj je situacija obrnuta i na tome će se trebati raditi. "Potrebno je ulagati u željezničku infrastrukturu i unutarnju plovidbu", naglasio je Miloš. Time riječki prometni pravac postaje jedan od najvažnijih europskih pravaca.Snježana Papeš, rukovoditeljica Sektora marketinga i voditeljica projekta Port-city interface Lučke uprave Rijeka, kazala je da se u Luku Rijeka već ulaže velik novac. Tako je naglasila da se u projekt Rijeka Gateway ulaže 177 milijuna eura, od kojih se 145 milijuna eura odnosi na zajam Svjetske banke, a 32 milijuna eura na jamstva. Kontejnerski terminali se šire i povećavaju se kapaciteti Luke Rijeka. "Promet se u prvih devet mjeseci povećao četiri posto u odnosu na isto radzoblje lani i mi osjećamo uzlet u našem poslovanju.

Multiplikatorski faktor koji je spominjao gospodin Miloš se događa i poziva na akciju", kazala je Papeš.Andrija Vitezić, pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, slaže se s važnošću Luke, ali ističe kako je potrebno poticati poduzetnike na cijelom području Rijeke. "Mi smo se radije odlučili na kvalitativne nego kvantitativne mjere jer Rijeka svojom površinom ipak nema mjesta za razvoj svih djelatnosti", istakao je Vitezić. Kvalitativne mjere su ulaganje u edukaciju, promociju i razvoj poduzetničke infrastrukture. "Nije bit u broju poduzetnika koji neka regija ima, nego u veličini dodane vrijednosti", dodao je Vitezić na Bisnodeove podatke koji su pokazali da Južna regija ima nešto veći broj pdouzetnika od Primorske.

 

177mlrd.

eura ulaže se u projekt Rijeka Gateway

Kako do svježeg novca?
Jedan od glavnih problema s kojima se poduzetnici susreću jest pristup financiranju. Unatoč likvidnosti banaka koja je dostigla mamksimum, poduzetnici imaju velikih teškoća doći do svježeg novca. S time se slaže i Zdravka Cukon iz Privredne banke Zagreb, koja je pokušala odgovoriti na pitanje zašto je poduzetnicima tako teško doći do kredita. "Likvidnost je zaista velika, a kamatne stope na svjetskom tržištu nikad manje. Problem kod hrvatskih poduzetnika jest što je prezadužen uz duge rokove naplate potraživanja. To su dva temeljna problema i odgovora zašto nema dovoljno kredita", objasnila je Cukon.

Dodala je kako su u PBZ-u uvidjeli da se pokazalo da većina poduzetnika zbog tih dvaju temeljnih problema nisu u stanju financirati svoja zaduženja. Ponudila je i odgovor: problemu financiranja mogu doskočiti posebnim kreditnim linijama za koje se daje dio bespovratnih sredstava, poput linija za unapređenje zaštite na radu, za povećanje konkurentnosti ili obnovljive izvore energije.Edo Cetin iz Istarske razvojne energije dodao je kako se Istarska županija aktivno uključila u poticanje malog i srednjeg poduzetništva. "Uveli smo niz mjera, poput jamstvenog fonda, bespovratnih sredstava, subvencioniranja stručnih ispita za poduzetnike ili besplatnih edukacija", kazao je Cetin. 

Pozitivne reakcije polaznika edukacijskih predavanja u sklopu Poslovnoga uzleta u Rijeci

Među predavanjima na Poslovnom uzletu u Rijeci vrijedi istaknuti ono o besplatnom oglašavanju na društvenim mrežama, zatim o mogućnostima financiranja projekata energetske učinkovitosti te pripremanju projekata za financiranje iz europskih fondova. Na predavanju Poduzetnička infrastrukture Grada Rijeke – uspješne priče, pod vodstvom moderatorice Vlaste Linić, više savjetnice za pravne poslove i razvoj poduzetništva Odjela gradske uprave za poduzetništvo, uz dijalog poduzetnika grada Rijeke te kolega iz gradske uprave, polaznici su doznali kako u Rijeci funkcionira poduzetništvo, što Grad čini te kako doći do uspješne razine u poslovanju. Ivan Šarar, pročelnik odjela gradske uprave za kulturu, polaznicima je opisao startup inkubator za kreativne industrije, novi projekt Grada Rijeke. Uz njih, sudionici predavanja su i predstavnici Regionalne razvojne agencije Porin te tvrtki B.I.D. Grupa, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka, Stole's Race Shop i Neplus projekt, koji su dio poduzetničkih inkubatora.

Izjave sudionika

Nadam se da će mi ova edukacija pomoći. Svi mi mali poduzetnici okrenuti smo sami sebi, ne možemo platiti marketinšku agenciju, pa sam odabrala edukaciju o oglašavanju preko Googlea i Facebooka. Kao početnik, imam vrlo malo novca za edukaciju i ovo predavanje izvrsno dođe
Ksenija Lovrenčić, obrt Mjesečev kamen

Za edukacije imamo sve manje novca i ova nam predavanja izvrsno dođu. Da barem imamo pomoć u edukaciji od Hrvatske gopodarske komore, kojoj kao poduzetnica već 19 godina plaćam članarinu, ali bojim se da ništa od nje.
Božica Bakić, knjigovodstveni servis

Vođenje ljudskih resursa vrlo je važna stvar za nas i zato mi je bilo važno sudjelovati na edukaciji o upravljanju ljudskim potencijalima. Svi imamo nekakvo predznanje iz iskustva, a tu se prisjetimo i čujemo detaljnije informacije. ova predavanja nam dobro dođu za detaljnije educiranje.
Klaudio Filčić, knjigovodstveni servis

Moje dosadašnje iskustvo s edukacijama, posebno s HGK, izuzetno je negativno. od tri tri tečaja na koja sam se prijavio nijedan nije održan. Općenito, svi koji predaju uglavnom teoretiziraju, gotovo nikad se ne čuje konkretan primjer. Ova prezentacija o internetu činila mi se kao nešto što se jako isplati čuti, posebno jer dio o oglašavanju na Facebooku upravo sada radimo u tvrtki
Ivica Kovač, Zvon

Ono što smo dosad čuli čini nam se zanimljivo. došli smo jer smo željeli procijeniti svoje znanje i vidjeti možemo li dobiti nešto novo što možemo implementirati u svakodnevno poslovanje. To je ono što i u nastavku očekujemo
Tomislav Šprem, Agencija za zapošljavanje 'Ima posla'

Došla sam jer je naša tvrtka uvrštena među 100 najuspješnijih izvoznika u regiji. Predavanja su zanimljiva i mogu se iskoristiti u našem poslovanju. ono što smo čuli opravdalo je očekivanja
Nikolina Rebić, Aitac, dizajn superluksuznih plovila

Bili smo na radionici o Facebooku oglašavanju, bila je u redu iako smo u našem poslu iznad osnovne razine. No, zašto ne? Ovakve edukacije su i te kako 
korisne, trebalo bi ih biti više
Emira Brkić, marketinška agencija Libra

Predavanje Algebre bilo je odlično, slajdovi su bili odlični i ono što smo čuli o rebrandingu i marketinškim kampanjama definitivno možemo iskoristiti u poslu. Želimo produbiti znanje i kolega se već prijavio na njihovu besplatnu radionicu
Danko Ventorini, Ventex, IT tehnologije

Komentirajte prvi

New Report

Close