Poduzetnici na ‘minimalcu’ – rezali administraciju i svoju plaću

Autor: Ksenija Puškarić , 28. ožujak 2013. u 22:01
B. Roglić (Orbico), A. Petrić (Pak Konstruktor)/PIXSELL

Branko Roglić (Orbico) ima, kaže, plaću od 7800 kn, Antun Petrić (Pak Konstruktor) oko 7000 kuna, ostali ne žele otkriti.

Restrukturiranje i povećanje proizvodnje ključ je opstanka, slažu se vlasnici uspješnih srednjih i velikih tvrtki koje smo upitali kako prkose krizi.

Prisiljeni su okrenuti svaku kunu, mnogi su  morali otpuštati radnike. Branko Roglić, vlasnik Orbica, distribucijske tvrtke koja samo u Hrvatskoj zapošljava 510 ljudi i ostvaruje godišnji prihod od otprilike 1,3 milijarde kuna, pa je u kategoriji velikih, kaže da u njegovoj tvrtki nije bilo otkaza, no nastave li se nepovoljni uvjeti, više neće moći jamčiti očuvanje svih radnih mjesta u Hrvatskoj."U Mađarskoj smo, primjerice, nakon ulaska u tvrtku zatekli više direktora nego radnika i zato smo je morali restrukturirati, čak šest direktora je smijenjeno", kaže Roglić, dodavši kako Orbico već nekoliko godina posluje na načelu povećanja prometa uz maksimalno smanjenje svih troškova. Ni u takvim okolnostima, dodaje, plaće nisu smanjenje, a prosjek je radničkih plaća, tvrdi Roglić, 6000 kuna neto."Moja plaća je 7800 kuna. Ne želim imati veću jer su u Hrvatskoj porezi na plaće previsoki. Radije uzmem sebi koliko trebam od profita, na što je manji porez", ističe Roglić.

U Hrvatskoj se, smatra, točno vidi tko je poduzetnik vlasnik poduzeća, a tko samo menadžer. Vlasnici su se prijavili na male plaće, a menadžeri inzistiraju na visokim primanjima.Antun Petrić, vlasnik građevinske tvrtke Pak Konstruktor iz Pakraca, također je sebe prijavio na plaću od oko 7000 kuna. Zbog krize je, objašnjava, sam sebi smanjio primanja, i to za čak dvije tisuće kuna."Nisam samo ja žrtva, i radnicima smo morali korigirati plaće. Kriza je gadno pogodila građevinski sektor. Zbog toga smo se morali restrukturirati, od 90 radnika ostalo ih je samo 40. Bili smo jako oprezni kako bismo premostili sve porezne dugove, a u tome smo uspjeli zahvaljujući kreditima, koje ne bismo ni dobili da nismo zdravi. No, ne mogu još sa sigurnošću reći da smo preživjeli krizu. Hoćemo li se izvući i ove godine, tek ćemo vidjeti", kaže Petrić, dodavši kako se Pak Konstruktor svakodnevno javlja na sve moguće natječaje, a od 30 ovogodišnjih dobili su zasad samo jedan posao. Petar Lovrić, vlasnik tvrtke Ekus, specijalizirane za servisne usluge poput čišćenja, nije htio reći je li u krizi i njegova plaća došla na dnevni red, no potvrdio je da je dio radnika, mahom iz adminidtracije, morao otići, a dio je dobio ugovore na nepuno radno vrijeme.

"U krizi je naša kreativnost došla do izražaja. Moramo pažljivo okrenuti svaku kunu, procjenjivati okruženje, ali i komitente, istraživati sve moguće državne olakšice, a pritom se okrenuti i novim tehnologijama. Sve s ciljem uštede i pametna ulaganja", ističe Lovrić, dodavši kako se pokazalo da je troškovno računovodstvo ipak najvažnije. Zahvaljujući takvu pristupu tvrtka je i u krizi rasla. Plaće, kaže, nisu padale, ali ni rasle.Ni Ivan Bračić, vlasnik pčelarske tvrtke Pip Pisarovina, u krizi nije mogao izbjeći restrukturiranje. "Prihodi nam padaju zbog smanjenja kupovne moći građana, ali i zbog dviju godina s previsokim temperaturama, zbog kojih su pčele producirale manje meda. No, ni u otežanim uvjetima nismo prestali investirati. Lani smo se preselili iz Zagreba u nove pogone u Pisarovini, u koje smo uložili četiri milijuna eura", kaže Bračić. Premda ne želi otkriti kolika mu je plaća, napominje kako nije prijavljen na minimalac, no od plaće, zaključuje, i ne živi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_novac]

New Report

Close