Rekordno popunjene radionice o ženskom poduzetništvu

Autor: Tena Džodan (VLM) , 11. siječanj 2012. u 22:00

Renata Vokal, voditeljica projekta ‘Poduzetnica – to mogu biti ja’ govori o besplatnim radionicama za pokretanje vlastitog posla

Renata Vokal deset je godina aktivna članica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, u kojoj je aktivno uključena u rad Udruge na promicanju ženskog poduzetništva, a ove godine slavi i 20 godina uspješnog poslovanja obiteljske tvrtke D.R.I.M. Sudjelovala je u izradi Publikacije “Poslovna žena-društveni položaj, karijera, obitelj” u nakladi Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, a 2009. godine kao članica radnog tima sudjeluje u izradi “Strategije poticanja ženskog poduzetništva u Hrvatskoj”. Osim toga, članica je radne skupine za izradu “Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011. – 2015.” koju provodi Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, a prošle je godine izabrana za predsjednicu Zagrebačkog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug. S Renatom Vokal razgovarali smo o ženama u biznisu, usklađivanju privatnog i poslovnog života, a sve povodom pokretanja ciklusa besplatnih radionica za žene koje žele (p)ostati poduzetnice “Poduzetnica – to mogu biti i ja”. Naime, upravo je Renata Vokal voditeljica tog projekta.

Već ste deset godina članica Kruga, a od 2011. godine i predsjednica zagrebačkog ogranka. Što Vas je potaklo da se učlanite i u čemu nalazite motivaciju?
Upravo me suprug uputio na Hrvatsku udrugu poslovnih žena Krug i to zbog toga što sam uz sve obveze, imala višak energije koju je trebalo negdje usmjeriti. U Krugu sam upoznala i sprijateljila se sa mnogim divnim ženama koje imaju različita iskustva, ali uvijek iste ciljeve. Upravo ta mogućnost da podijelimo svoja iskustva s drugim poduzetnicama, da svojim primjerom potaknemo i druge žene da krenu u poduzetništvo je ono što me motivira za rad.

Kakvo je Vaše mišljenje o spolnoj ravnopravnosti?
Spolna ravnopravnost nešto je na čemu se oduvijek moralo raditi i educirati javnost da žene i muškarci mogu imati, a mnogi i imaju, iste želje u ostvarivanju svojih životnih ciljeva. Oduvijek se pokušavalo nametnuti, a tako i odgajati djecu da su žene “slabiji” spol, da je najbolje kada je žena kod kuće i odgaja djecu, a muškarac je taj koji će se financijski brinuti o obitelji. Moje je mišljenje je da apsolutno svatko mora imati pravo izbora o tome kako će organizirati svoj život i što će raditi. Posebno me veseli što sve više muških kolega prihvaća nas žene kao sebi ravnima u poslovnom svijetu.

Ciklus radionica “Poduzetnica – to mogu biti i ja” kreće 19. siječnja. Otkuda je potekla ideja za takvo nešto?
Krug svojim djelovanjem promiče i unapređuje žensko poduzetništvo. Vođene time osmislile smo projekt “Poduzetnica-to mogu biti i ja”. Naravno da ništa ne bismo mogle ostvariti da našu ideju nisu prepoznali i podržali naši partneri Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatska gospodarska komora, Ured za ravnopravnost spolova i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Tko će osim Vas predavati na radionicama?
Kroz radionice će ih voditi Kružice koje su dio projektnog tima koji je iz moje ideje osmislio i izradio cijeli projekt. Svaka od njih će kroz tri dana pokrivati jednu temu. Elena Cvjetković vodi radionicu “Upravljanje sobom: prvi korak na putu prema vodstvu i poduzetništvu”, Đurđica Marković “Marketing-nikad završena priča”, Tanja Rukavina “Financije za nefinacijaše”. Četvrti dan ćemo polaznicama dati informaciju o tome što je obrt, što je d.o.o. te koje su prednosti i nedostaci istih, kako bi im eventualno olakšale odluku za koju opciju se odlučiti. Nakon mog izlaganja polaznice radionica će imati priliku slušati niz predavanja od kojih će jedno vrlo važno predavati Vlasta Hautz Maričić pod nazivom “Pregled propisa koje poduzetnik obavezno treba znati vezano za poslovne knjige, poreze i izvještaje”, zatim će nam održati predavanja predstavnici naših Partnera u Projektu, a na kraju dana, kako bismo polaznice motivirale, predstaviti će im se nekoliko naših Kružica i ispričati svoje životno-poslovne priče.

Vaša tvrtka D.R.I.M. slavi 20 godina uspješnog poslovanja. Čime se točno bavite?
Od samog početka bavimo se grafičkom djelatnošću. Počeli smo s radom na jednom računalu no posao se s godinama širio i zahtjevi naših klijenata bili su sve veći i raznovrsniji. Odlučili smo im ponuditi potpunu uslugu i kupili svu potrebnu opremu. Tako smo ostvariti svoj san i opremitli vlastitu tiskaru. Danas je D.R.I.M. opremljen najmodernijim strojevima za digitalni tisak, grafičku pripremu, web dizajn i doradu.

Majka ste troje djece i svo vrijeme njihova odrastanja bili ste uz njih, ali niste zanemarili karijeru. Kako Vam je to uspijelo?
Nije nimalo lako voditi posao, širiti tvrtku i brinuti se istovremeno o brojnoj obitelji. No, uz kvalitetnu i dobru organizaciju, poneka odricanja te pomoći i podršci supruga, sve je moguće. Najvažnije si je postaviti životne prioritete. Moj prioritet uvijek je obitelj. Samo ako sam zadovoljna u potpunosti, što znači i poslovno ali prvenstveno i privatno, imam uspješan život. No, ono što je specifično za poduzetnice je to da praktički živimo svoj “biznis” i koliko god se trudile razdvojiti privatno od poslovnog, vrlo je teško. No, ukoliko je ta povezanost pozitivna i ne stvara nervozu, stres i bračne razmirice može čak i pozitivno utjecati na obitelj.

O radionicama

Kome su radionice namijenjene?
Prvenstveno nezaposlenim ženama koje imaju ideju i želju za pokretanjem vlastitog biznisa, ali im možda nedostaje samopouzdanja i znanja da bi se u to upustile. Da smo na dobrom putu potvrđuje i činjenica da su sva tri seta radionica, koje ćemo provoditi kroz tri mjeseca, već popunjena, a prijavilo se čak četiri puta više žena nego što možemo primiti.

Što je krajnji cilj radionica?
Poticanje samozapošljavanja kod žena. Želimo im omogućiti razumijevanje procesa pretvaranja ideje u biznis te shvaćanja važnosti upravljanja vlastitim životom. Polaznice će naučiti kako kreirati marketinške aktivnosti ovisno o budžetu, steći temeljna financijska znanja povezana s poslovanjem tvrtke ili obrta, pripremiti i izraditi poslovni plan s financijskom analizom te sve ono što će im biti korisno pri pokretanju i vođenju vlastitog biznisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close