Registar stvarnih vlasnika tek 2020.

Autor: Ana Blašković , 20. prosinac 2018. u 21:59
Zdravko Marić, ministar financija/Davor Puklavec/PIXSELL

Sve ovisi o pravilniku koji stiže krajem iduće godine.

Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan, no ne prije 2020. godine. Izmjenama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je Vlade u četvrtak odaslan u Sabor netransparentna domaća praksa napokon se usklađuje s EU propisima.

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, u cilju osiguranja transparentnosti javnosti će ubuduće biti dostupni podaci o stvarnom vlasništvu i kontrolnim strukturama u trgovačkim društvima. 

No, vrag je kao i uvijek u detalju. Podaci će biti na raspolaganju, ali uz uvjet registracije putem interneta i plaćanja naknada, a sve će propisati pravilnik koji ćemo čekati još godinu dana.

"Sve će to biti propisanom pravilnikom koji očekujemo da će se donijeti do kraja 2019. godine", rekao je ministar financija te dodao da će registar sadržavati podatke o stvarnim vlasnicima ne samo trgovačkih društava, nego i udruga, zaklada, fondacija, ustanova kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne samouprave nisu jedini osnivač te trustova i s njima izjednačenih subjekata stranog prava ako su obveznici OIB-a.

Zakon također uvodi definicije virtualnih valuta, virtualne imovine i pružatelja skrbničke usluge novčanika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close