Reforme pogurale Hrvatsku na svjetskoj biznis karti

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 28. listopad 2015. u 09:30
Za projekt je potrebna samo građevinska dozvola/D. Višnjić/PIXSELL

Hrvatska je napravila velik napredak u izdavanju građevinskih dozvola, uvela poticaje za ulagače i zakon o strateškim investicijama te rasteretila porez na dobit.

Na najnovijoj ljestvici Doing Bussines Svjetske banke, Hrvatska je skočila za čak 25 mjesta, sa 65. na 40. ostavivši za sobom primjerice Italiju, Rusiju, Mađarasku…

Slovenija se je smjestila na 29. poziciji, a Srbija je iza nas, 59. Prije samo dvije godine bili smo na 89. mjestu od ukupno 189 zemalja u kojima se ocjenjuje lakoća poslovanja.  Hrvatska je napravila velik napredak u izdavanju građevinskih dozvola, uvela poticaje za ulagače, zakon o strateškim investicijama, a nedavno i promijenila zakon prema kojemu se porez na dobit smanjuje ili ukida ovisno o visini ulaganja na deset godina. Sada se građevinska dozvola može dobiti čak u roku jednog dana. Takav je primjer bio kod poljskog PressGlassa. Valamar je čekao dva dana, Wollsdorf pet dana, CWS Boco sedam dana, Atlantic grupa 19 dana. 

– U pripremi i tijeku projekta izgradnje tvornice u Novoj Gradiški naišli smo na iznimno razumijevanje i susretljivost predstavnika lokalne zajednice, a odlična suradnja nastavlja se i danas, kad tvornica redovito radi – kažu u Atlantic grupi. Ta je domaća kompanija između tri zemlje, izabrala Hrvatsku za ulaganje vrijedno 120 milijuna kuna, a gdje je zaposleno 160 radnika.

– Naš je projekt od početka bio bez prepreka, naišli smo na razumijevanje lokalne zajednice i državnih institucija, a ljudi iz Agencije za investicije sami su zvali da pitaju ima li problema – kaže Senko Judin iz tvrtke CWS Boco koja je uložila u pogon za industrijsku praonicu rublja 12 milijuna eura i zaposlila oko 80 ljudi.  Iste pohvale, na lokalnu zajednicu i državu ističu i u splitskoj Westgate grupi koja je ove godine počela s gradnjom zgrade, odnosno dva poslovna tornja, a grubi radovi bit će gotovi do kraja godine.

– Imali smo izvanrednu komunikaciju s gradom, Agencijom za investicije koja nam je promptno riješila zapreke, ali i Ministarstvom graditeljstva – kaže član uprave Westgate grupe Davor Pavlov. 
Anđelko Leko, čelniku HUP grupe investicija nije išla tako lako. Za nedavno otvoren Sheraton u Dubrovniku trebalo mu je deset godina. 

 

446investitora

trenutno čeka status stjecatelja poticajnih mjera

– Mislim da bi horizontalna struktura morala imati više odgovornosti, koordinacija poslova morala bi biti bolje organizirana, s obzirom na oprez za svaki detalj u investiciji – kaže Leko, koji se je više susreo s problemom na lokalnoj razini, iako je AIK sa svoje strane pokušao ubrzati projekt. Sve aktivnosti i mjere koje smo poduzeli dovele su Hrvatsku opet na kartu investitora. Još je dosta posla pred nama, ali uspjeh neće izostati. Drago mi je što napokon svjedočimo rezultatima kumulativnih reformi na kojima smo radili posljednjih nekoliko godina, a koje su pridonijele realizaciji novih investicija i zapošljavanju. Posebno me veseli što je više investicija u proizvodnju namijenjenu izvozu, koje otvaraju značajan broj radnih mjesta, kaže ravnatelj Agencije za investicije Damir Novinić. Među mjerama koje pomažu ulagačima su poticaji: do 55% investicijskih troškova, do 18.000 kuna potpora za novozaposlenog, do milijuna eura potpora za kapitalne troškove, pola milijuna za istraživanje i razvoj…

Za lakše poslovanje pomogao je i Zakon o gradnji, pa je za projekt potrebna samo građevinska dozvola, a samo u posebnim slučajevima lokacijska, kao i činjenica da rješenje o plaćanju komunalnih i vodnih doprinosa nisu uvjet za dobivanje dozvola. Trenutačno postoji 446 zahtjeva za stjecanjem nositelja poticajnih mjera te 127 zahtjeva za proglašenje projekta strateškim. Projekt koji dobije takav status omogućava bržu implementaciju, smanjivanje procedura, jasnu definiciju tijeka i izvedbe projekta te kontinuirano pružanje potpore tijekom realizacije investicijskog projekta. Od projekata, njih 40 posto odnosi se na turizam, 23 posto na proizvodnju, 10 posto na farmaceutsku industriju, 17 posto na usluge…

 

127zahtjeva

čeka proglašenje projekta strateškim

Najveći ulagači u farmaceutskoj industriji, a čija realizacija također nije naišla na prepreke, jesu Pliva, Hospira, Belupo, Medika, JGL i ACG Lukaps. Te su kompanije uložile oko 295,1 milijun eura i zaposlile više od 400 ljudi.  U turističkom sektoru ulažu, primjerice, HUP grupa, Jadranka, Dogus grupa, ITH Costabella…, a ukupna ulaganja u tom sektoru su oko 456,3 milijuna eura, a otvaraju radna mjesta za 757 radnika. U prerađivačkoj industriji velike investicije imaju Saint Jean Industries, DIV, ABS Sisak, Atlantic grupa, Wollsdorf i PressGlass, koji su zajedno uložili oko 145 milijuna eura i zaposlili 1330 radnika. U području usluga velika ulaganja imali su Ikea, Billa, Tulipan grupa i Ralu logistika. Riječ je o 311 milijuna eura i oko 2000 radnih mjesta.

Komentari (6)
Pogledajte sve

E moj Pero, jak ti je izvor … Index

Evo i drugo mišljenje:
Prema recentnoj metodologiji, u ovoj je godini došlo do blagog pada, i to za jedno mjesto te je zauzela 40. mjesto.
…tijekom prošle godine nije došlo do značajnijih pomaka koji bi poboljšali rang Hrvatske.
Drugim riječima, i dalje u nekim pitanjima druge zemlje napreduju brže od Hrvatske pa tako dolazi do pada na ljestvici.

http://direktno.hr/en/2014/domovina/29048/Rang-RH-nisu-pobolj%C5%A1ali-pomaci-ve%C4%87-nova-metodologija-Doing-Business-a.htm

Banane guraju Hrvatsku.. pa nismo bez razloga banana država!

Ako se nije ništa promijenilo prema kojemu kriteriju smo napredovali? Možda su drugi u uzorku nazadovali!? Čisto sumnjam, a ovo mi smrdi na predizbornu laž. Nešto kao i odabir kriminalnog oligopola koji je već dokazao 6x svoju nesposobnost u vođenju države!

Slažem se, nisam siguran koliko je Index relevantan izvor…

New Report

Close