Redizajniranjem artefakata do posla za 84 mladih

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. ožujak 2018. u 14:13
Vučedolska jarebica inspiracija je i za nakit

Educirat će ih kako bi izradili 23 inovativna proizvoda kroz ‘makeover’ eksponata iz šest muzeja.

Za kulturno – umjetnički projekt Artefakt + dizajn ? prototip kojim će se 84 nezaposlene osobe dodatno usavršiti za rad u hrvatskim kulturnim institucijama osigurano je 790 tisuća kuna od čega 85 posto iznosa dolazi iz Europskoga socijalnog fonda (ESF), a preostalih 15 posto osigurava Ministarstvo kulture.

Projekt je prvenstveno namijenjen mladima u dobi od 15 do 25 godina sa završenim strukovnim srednjoškolskim obrazovanjem koji će se tijekom 15 mjeseci u šest hrvatskih županija dodatno osposobiti u svojim zanimanjima, istaknuto je na predstavljanju projekta u ponedjeljak u zagrebačkom Arheološkome muzeju koji je ujedno i nositelj projekta.

"Stručnjaci će mlade upoznati s lokalnom kulturnom baštinom, mogućom reinterpretacijom umjetničkih predmeta iz postava muzeja, izložiti im ideje i koncepte uz razvijanje osnovnih dizajnerskih vještina. Polaznicima će biti omogućena i edukacija o aktivnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja te će se po njegovom završetku izraditi i predstaviti 23 inovativna proizvoda koje će polaznici izraditi pod mentorstvom lokalnih obrtnika", pojasnila je voditeljica projekta i voditeljica Pedagoškog odjela Arheološkoga muzeja u Zagrebu Zorica Babić.

Inicijativi su se uz Arheološki, priključili i Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture, Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica te Gradski muzej Sisak. Struke u fokusu projekta su krojač, šivač, galanterist, obućar, dizajner odjeće, stolar, metalurg, zlatar, kipar te brojna druga strukovna zanimanja čijem se očuvanju želi doprinijeti. Svim mentorima i obrtnicima osigurana je i naknada za stručnu praksu koju će polaznici kod njih obavljati.

Komentirajte prvi

New Report

Close