Reakcija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na prozivku gradonačelnika Bandića

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2016. u 20:53
Arhivska fotografija: Duško Jaramaz / Pixsell

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ulaže znatna sredstva kako bi gradovima i općinama pomogao podići kvalitetu komunalne infrastrukture te na taj način potaknuti građene da u što većoj mjeri razvrstavaju komunalni otpad.

Na današnjoj konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik naveo je neosnovane tvrdnje na račun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izjavivši kako je Fond Gradu Zagrebu nabavio pola kanti koje nisu trebali, iako su im napisali koje trebaju. "Jedino što je Vlada koja je otišla napravila i 100-posto izvršila je da je Fond potrošio sve pare za kante i ekološku infrastrukturu“. S obzirom na to, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je reagiranje na navedenu izjavu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ulaže znatna sredstva kako bi gradovima i općinama pomogao podići kvalitetu komunalne infrastrukture te na taj način potaknuti građene da u što većoj mjeri razvrstavaju komunalni otpad. U zadnje dvije godine za tu smo namjenu odobrili preko 600 milijuna kuna.

Među ostalima smo s 2,9 milijuna kuna Gradu Zagrebu sufinancirali nabavu spremnika za komunalni otpad i to na temelju njihovog zahtjeva u kojem su točno naveli svoje komunalne potrebe. Naime, Fond jedinicama lokalne samouprave ne određuje koju će vrstu kanti ili kontejnera nabaviti već je to isključivo njihova procjena temeljem njihovih planova gospodarenja otpadom, a za čiju provedbu su isključivo sami odgovorni.

Tako je i Grad Zagreb Fondu 19.2.2014. godine dostavio zahtjev koji je zatražio sufinanciranje nabave s precizno iskazanom vrstom i količinom komunalne opreme koja im je potrebna. Ukupna vrijednost iste je bila 7,2 milijuna kuna, od kojih je Fond, sukladno važećim pravilnicima o dodjeli sredstava odobrio 40%, odnosno spomenutih 2,9 milijuna kuna. Pored toga je, također temeljem zahtjeva Grada Zagreba odobrio 25,9 milijuna kuna za nabavu 41 komunalnog vozila, biostabilizatora te drobilice za drvnu biomasu.

Grad Zagreb, kao glavni grad, trebao bi biti hrvatski predvodnik u sustavnom gospodarenju otpadom, a ne od svih europskih metropola biti najgori u odvajanju otpada, jer odvaja tek jedan posto. Gradonačelnik Bandić mora poštivati hijerarhiju gospodarenja otpadom, te se pridržavati Zakona o održivom gospodarenju otpadom bi Zagrebu i zagrepčanima stvorio sve preduvjete da otpad u što većoj mjeri razvrstavaju radi iskorištavanja njegovih vrijednih svojstava. Mnogi gradovi u Hrvatskoj su već daleko odmakli u primarnoj selekciji, te bi Grad Zagreb trebao što prije početi slijediti njihove uspješne primjere. Gradonačelnik Bandić stoga krivicu zbog loše organizacije gospodarenja otpadom ne treba neosnovano prebacivati  na Fond  za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naprotiv, kad dođe s konkretnim na zakonu utemeljenim zahtjevima i planovima, Fondu će mu pružiti stručnu ali i financijsku potporu kako bi kvalitetno uspostavio cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Komentirajte prvi

New Report

Close