Razlučni vjerovnici za Vijeće predlažu Franck

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 12. ožujak 2018. u 13:47
Samo A skupina odabrala/Davor Puklavec/PIXSELL

Franck je navodno dobio 56-postotnu podršku za predstavljanje skupine A u Stalnom vjerovničkom vijeću.

Ako je suditi prema izjavama sudionika dvodnevne zadarske klauzure ključnih dionika postupka izvanredne uprave nad Agrokorom, bio je to uspješan sastanak.

Prema novom povjereniku Fabrisu Perušku, ostvaren je "značajan napredak". I eksponenti dobavljača u Privremenom vijeću (PVV) djelovali su zadovoljno, sugerirajući da je za pitanje namirenja tzv. graničnog duga pronađeno rješenje, kao i da im je sigurnost polica u Agrokorovoj mreži zajamčena idućih pet godina. Uza sve, navodno je i sa Sberbankom, koji "nikad nije ni otišao iz procesa", dogovoren "povratak" i u smislu prava glasa u odlučivanju o planu nagodbe, odnosno povlačenja njegovih tužbi. Doduše, sve informacije o sadržaju i zaključcima zasad su veoma dozirane i šture, a neke i s naglaskom na "načelnost" dogovora.

Tako i vezano uz namirenje preostalog graničnog duga, za koji se sada tvrdi da će biti u cijelosti riješen kroz četiri godine uz pretpostavku ostvarenja ciljanih projekcija EBITDA-e, u Agrokoru govore kao o "mogućem rješenju" koje je "načelno prihvatljivo" i financijskim vjerovnicima". Više informacija iz kompanije su najavili za ovu srijedu, a novi sastanak s predstavnicima vjerovnika slijedi idući tjedan. U međuvremenu je isteklo prvih 30 dana u okviru rokova za nominiranje predstavnika pet skupina vjerovnika u Stalnom vjerovničkom vijeću (SVV). Neslužbene informacije govore da je zasad samo skupina A, u kojoj su razlučni vjerovnici, napravila odabir svog predstavnika u SVV-u. Tu bi skupinu trebao predstavljati Franck koji je kroz punomoći, tvrdi se, dobio 56-postotnu podršku te skupine, dio koje je npr. i Adris grupa sa znatno većim iznosom tražbina. Je li to već pretočeno i u dokumentirani prijedlog skupine A ili će to učiniti ovih dana, manje je važno.

Ostale četiri skupine očito nisu napravile ni taj korak. Sve u svemu, izvjesno je da se SVV neće formirati prije 10. svibnja kad istječe dodatnih 60 dana, nakon čega stvari u svoje ruke preuzima Trgovački sud. Hoće li se u međuvremenu riješiti pitanje osporenih tražbina zbog čega je skupina B (obvezničari) još uvijek prazna, ne zna se. No, uz pretpostavku da se Sberbanku brzo priznaju od bivšeg povjerenika osporene tražbine (zbog njegovih paralelnih pravnih akcija) nameće se i pitanje u koju će skupinu on sa svojih 1,1 mlrd. eura. Neosigurani vjerovnici (trenutno) su razvrstani u skupinu E u kojoj je najveći broj tražbina oko 5600 dobavljača vjerovnika, a ako bi dio te skupine postala i ruska banka, to bi bitno promijenilo odnos snaga u njoj.

 

80 milijuna

eura preostali je granični dug o čijem se namirenju pregovara

O ključnim pravnim koracima u nastavku postupka izvanredne uprave, vremenskom okviru formiranja Stalnog vijeća, kao i samoj strukturi nagodbe očito će se raspredati i na idućim sastancima. Proces je (prema mnogima ciljano) doveden u cajtnot, a još postoje i nedoumice oko toga ide li se u smjeru suštinske konsolidacije (namirenja na razini grupe) ili tzv. entity priority modela. To, naime, još nije nedvojbeno potvrđeno od suda", kaže jedan predstavnik dobavljača.  Sve u svemu, mnogo toga važnog za nastavak procesa u domeni je prava i pravnih tumačenja. U nastupnom izvješću novi je povjerenik i izrijekom naveo kako će "dva najvažnija pitanja u finalizaciji plana nagodbe biti utvrđivanje članova Vjerovničkog vijeća i rješavanje pitanja osporenih tražbina, osobito jamstava, koja su gotovo sva osporena".

Ta se rečenica osobito svidjela Udruzi manjinskih dioničara koja je u subotu podržala Peruškove prve korake, tumačeći ih zaokretom u odnosu na svog prethodnika. Tek će se, doduše, vidjeti što Peruško pritom podrazumijeva i je li to kontekst u kojemu sporna jamstva sagledavaju u Udruzi koja se u vezi s tim poziva na ograničenja uzvodnih jamstava operativnih kompanija ugrađena u ugovore o Agrokorovim zaduženjima.

Podsjetimo, zbog tih ograničenja oni tvrde i da je prvotno zamišljeni nacrt nagodbe nemoguće provesti na zakonit način. Utoliko je svakako zanimljivo primijetiti da će se usporedno sa samom završnicom procesa postizanja nagodbe u Opatiji od 16. do 18. svibnja održati godišnji, 56. skup pravnika u gospodarstvu, na kojemu će jedna od tema biti i tzv. uzvodna jamstva. No, osim te teme (Uzlazna sredstva osiguranja – Upstreamguarantees) o kojoj će izlaganje imati Antun Bilić s Pravnog fakulteta, i nekoliko drugih očito je inspirirano slučajem Agrokor.

Profesor Petar Miladin i Hrvoje Markovinović imaju izlaganje o temi Stečajni plan i nagodba u postupku izvanredne uprave, a predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić o Osporavanju tražbina vjerovnika prema Stečajnom i Zakonu o postupku izvanredne uprave. Ostaje vjerovati da zbog financijske težine slučaja Agrokor i u Vladi i u izvanrednoj upravi imaju na umu važnost valuacije pravnih rizika s pravnim autoritetima. A s obzirom na brojna još otvorena pitanja iz te sfere o kojima ovise predstojeći koraci u okviru nagodbe pitanje petogodišnjih garancija dobavljačkog statusa čini se dalekom budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close