'Rate kredita u eurima mogle bi rasti i do 2.000 kuna?'

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U emisiju se javio koordinator udruge Franak Denis Smajo. Kazao je kako je rizik kredita u eurima vrlo visok te da bi neke rate mogle narasti i do 2.000 kuna mjesečno.

Referentna kamatna stopa euribor na povijesno je niskim razinama i predviđa se njegov rast. Hoće li zbog toga rasti i kamate kredita u eurima, u emisiji Poligraf Hrvatskog radija govorili su Slavko Linić, predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček i ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir.

Slavko Linić kazao je kako je kuna vrlo nestabilna valuta te da svi moraju biti zabrinuti. Smatra kako se vezano za kamate naredne tri do četiri godine ništa neće dogoditi, jer to nikome ne odgovara.

Građanima je poručio da se zadužuju samo u kunama ako je u pitanju dugoročni kredit,  a na Vladi je da riješi problem starih dugova. Josip Budimir kazao je kako je za očekivati da euribor raste - kada se makroekonomski pokazatelji poboljšaju i kad naraste potražnja za kreditima. Banke bi morale voditi računa i o svojim potrošačima jer će se kamatne stope godišnje dići i do 10 posto i to potrošači neće moći podnijeti, naglasio je. 'Građani trebaju kredite uzimati u onoj valuti u kojoj ostvaruju prihode', dodao je.  

Zoran Bohaček obrušio se na novi Zakon o potrošačkom kreditu.

 'Sve je prenapuhano. Euro nikad ne može biti CHF, radi se samo o kamati, a ne i o tečaju. Kamate su trenutačno vrlo blizu povijesnog minimuma, a novi zakon je loš jer su svi krediti vezani za samo jedan parametar.'

U emisiju se javio koordinator udruge Franak Denis Smajo. Kazao je kako je rizik kredita u eurima vrlo visok te da bi neke rate mogle narasti i do 2.000 kuna mjesečno. Za njega su problem fiksne marže - ekstra profit banaka, a ne euribor.

Podsjetimo, guverener Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je javno upozorio na mogući rast rata kredita u eurima.

Komentari (2)
  • Moller
    Moller 16:18 17.4.2015.

    Smajo ga buba li buba, na koliku trenutnu ratu će porasti 2000 ? na 3000, 5000, 8000, 12000, 20000, 30000, Smajo, Smajo, digni ti još jedan kredit u CHF, neka ti ministar Lale napravi otplatni plan

  • fenomeno
    fenomeno 16:12 17.4.2015.

    Mene prvenstveno zanima tečaj dolara. Zarađujem u dolarima i bitniji su mi od eura. Mislim da Poslovni nije dovoljno pozornosti posvetio rastu tečaja dolara i opasnostima koje to nosi. Svoje razmišljanje o tome sam napisao u jednom postu o rastu dolara na klimavim nogama [honorarniposao.net] Točno je da rate u eurima mogu porasti kada poraste euribor, ali mislim da se to neće dogoditi uskoro. Ja se bojim dolara. Meni odgovara jak dolar jer su mi primanja u toj valuti, ali je pitanje koliko dugo to može trajati. Pad je siguran, a uzrokovat će globalnu katastrofu, dosad ne zabilježenu u povijesti. Samo je pitanje kada će se to dogoditi. Može biti za godinu dana, a može biti i za 20 godina. Ovisi isključivo o politici.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!