Rast digitalne transformacije od 10% diže BDP za 0,63%

Autor: Bernard Ivezić , 18. travanj 2018. u 21:59
Maruška Vizek, ravnateljica EIZ-a/M. Lukunić/PIXSELL

Istraživanje Ekonomskog instituta Zagreb o utjecaju digitalizacije na gospodarstva Zapadnog Balkana.

Povećanje indeksa digitalizacije gospodarstva za 10 posto podiglo bi BDP država zapadnog Balkana za 0,63 posto pokazala je prva studija o učinku digitalizacije u regiji, a koju su u srijedu u Skopju prezentirali Ekonomski institut u Zagrebu i Hrvatski telekom.

Maruška Vizek, ravnateljica EIZ-a govoreći na Digitalnom summitu zemalja zapadnog Balkana u organizaciji Inicijative WB6, istaknula je da studija pokazuje da su Hrvatska i Slovenija najdigitaliziranije ekonomije u toj regiji.

"Istraživanje sugerira vrlo značajne ekonomske učinke investicija u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, jer ukazuje da ulaganje u tu infrastrukturu u iznosu od 100 milijuna eura kreira 3848 novih radnih mjesta i 47 mil. eura novih poreznih prihoda te povećava rast BDP-a za 0,25 postotnih bodova", kaže Vizek.

U studiji piše da je Slovenija najdigitaliziranija. Slijedi je Hrvatska pa Crna Gora, zatim Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija dok se na začelju nalazi Kosovo. 

Vizek je prethodno bila i autorica Ekonomskog atlasa Hrvatskog telekoma predstavljenog 2016. godine, koji je analizirao utjecaj ulaganja HT-a na socio-ekonomske pokazatelje u Hrvatskoj, poput BDP-a i radnih mjesta. Taj je dokument poslužio kao model za ovu studiju, koja je proširena i dignuta na međunarodnu razinu zapadnog Balkana."Studija je naglasila i važnost lakšeg korištenja javnog zemljišta za razvoja infrastrukture", zaključuje Vizek.

Komentirajte prvi

New Report

Close