Raskid ugovora i novo zaduženje SDP će prijaviti ministarstvima

Autor: Agencija VLM , 11. siječanj 2013. u 09:55
Nedovrseni djecji vrtic na Zelenom brijegu. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Cijena nedovršenog vrtića je 13,8 milijuna kuna. Neki gradovi izgradili ga i za pet puta manje.

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, sisački SDP o gorućim je pitanjima progovorio ispred nezavršenog objekta na Zelenom brijegu, koji u šestoj godini gradnje još uvijek nije postao dječjim vrtićem.

Strah od aktualnog sata

O toj temi na "aktualnom satu" neće imati prilike ništa reći jer ga je predsjednik Veljko Novak (HSP A. Starčević) ukinuo na način da se, poput turske sapunice, sjednica održava u nastavcima još od lani.

– Riječ je o zloporabi poslovnika, s ciljem izbjegavanja neugodnih pitanja. Nastavci su omogućeni kada se dnevni red ne konzumira do kraja, s tim da se tada trebaju održati kroz nekoliko dana- upozorila je predsjednica SDP-a, Kristina Ikić Baniček. Socijaldemokrati su osudili raskid ugovora o gradnji vrtića s Epsilon građenjem, odnosno Hypo bankom.

– S tom odlukom Sisak se odrekao prava da dobije završen vrtić. Nepoštivanje ugovora od strane Hypo banke za nju će proći nekažnjeno, čak štoviše, to će nas koštati 13,8 milijuna kuna uz dodatno zaduženje od oko dva milijuna kuna za uređenje i opremanje objekta- kazala je Baniček.

Ni brzo ni jeftino

Vijećnici SDP-a zbog toga će, kako najavljuju, podnijeti prijavu Agenciji za javno-privatno partnerstvo i Upravi za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva te Ministarstvu financija. Naime, odustajanjem od ugovora potpisanog 2008. Hypo banka je ostvarila povoljnije uvjete od zadanih u natječaju, što je protuzakonito te je narušena tržišna utakmica, smatraju SDP-ovci. Od Ministarstva financija će pak tražiti da odbije dati suglasnost Gradu Sisku na novo zaduženje, sve dok Hypo banka ne ispuni svoje obveze.

– Pitanje dovršetka vrtića je uvod u pravu bitku oko dovršenja dvorane, o kojoj ovisi financijska budućnost Grada narednih 30 godina- dodaje Baniček. Da su postojala brža i jeftinija rješenja, svjedoče drugi izgrađeni vrtići u Hrvatskoj; u Vinkovcima za 2,5 milijuna, Virju za pet te tri zagrebačka za 12 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close