Rana berba vinarima navukla radost na lica – vina će biti maksimalno kvalitetna

Autor: Marta Duić , 17. rujan 2018. u 22:00
U nasadima PZ Putniković na Pelješcu nadaju se dobiti oko 800.000 litara vina

U Slavoniji, Dalmaciji, Istri redom ističu da su im prilike s puno sunca, kišom u lipnju i srpnju, te izostanak bolesti išle na ruku, jedino vinari u Međimurju drže da je godina teža od lanjske. No, većini će urod biti i za trećinu veći.

U gotovo svim dijelovima Hrvatske berbe grožđa završavaju, a ako je suditi po komentarima vinara kvaliteta grožđa je odlična i tržište može očekivati izvanredna vina. Iako su berbe uranile u odnosu na lani, vremenski uvjeti išli su vinarima na ruku. Vinarija Krauthaker startala je još 21. kolovoza sa sortom pinot sivi, a obrali su i chardonnay, sauvignon, viognier, portugizac i pinota crnoga za rose, te završili graševinom.

"Usporedno s prošlogodišnjom berbom, količina grožđa je veća, nešto većeg prinosa. Na svojim vinogradima išli smo u zelenu berbu, tako da je prinos nešto manji. Zdravstveno stanje grožđa je uredno, nešto više kiše je bilo u lipnju i srpnju.  Što se tiče kvalitete vina, od godine očekujemo maksimum", istaknula je Martina Krauthaker Grgić. 

Odlično zdravstveno stanje
Berba na vinogradarskim položajima tvrtke Iločki podrumi ove je godine počela tjedan ranije u odnosu na 2017. Iznadprosječno topao svibanj nagovijestio je raniju berbu, no kišni period u lipnju i srpnju ipak je zaustavio taj gotovo prebrzi tijek dozrijevanja grožđa. Prvo su obrali ranije sorte pinot bijeli, potom frankovke (za pjenušavo vino ), traminac i chardonnay, a prošli na redu su bili i chardonnay, traminac za vrhunske kategorije te frankovke za mirni rose.

 

Štampar

Vegetacija je kasnila dva tjedna, a u cvatnju smo ušli dva tjedna prije nego ikad. To je mjesec raskoraka za lozu.

"Budući da imamo više terena za različite kategorije kvalitete grožđa, a time kasnije i vina, odgođenom berbom sami upravljamo kvalitetom mošta potrebnog za proizvodnju visokokvalitetna vina iz tih kategorija. Branje graševine, traminca i chardonnaya za više kategorije vrhunskih vina linije Principovac koja su uglavnom poluslatka u iznimnim godinama i polusuha, stoga smo brali 10-15 dana nakon redovne berbe. Sve sorte su u odličnom zdravstvenom stanju i količina prinosa je zadovoljavajuća", poručuje Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma.

Optimalni klimatski uvjeti
I na Hvaru u Vinariji Tomić radilo se naveliko, berba pošipa i merlota počela je isti dan kao i prošle godine, caberneta sauvignona malo ranije, a očekivanja su velika. Kako ističu, plavac mali i bogdanuša, autohtone hvarske sorte, koje dozrijevaju kasnije i beru se ovih dana sredinom rujna, također pokazuju odlične rezultate. "Za vinare nema radosnijeg trenutka u godini od berbe. Tad vinar ubire plodove cjelogodišnjeg napornog rada, ljubavi, ali i brige koje donose klimatske promjene. Ova je godina bila jako dobra za razvoj vinove loze. Od samog početka pa sad do berbe nismo imali nijedan jači napadaj bolesti, niti pepelnice niti peronospore, a nije bilo niti pozeba, niti tuče. Usuđujem se reći da je ovo dobra godina i što se tiče kvalitete, a i količinski je za 30 posto bolja", tvrdi Sebastijan Tomić.

 

Tomić

Palo je oko 20 litara kiše po kvadratu, napunile su se bobice što je utjecalo na razvoj šećera, aromatike i urod.

Dodaje da su im se zaredale četiri dobre godine, a ovoj je pomogla kiša u drugoj polovici srpnja. "Na ovom području je palo oko 20 litara po kvadratnom metru, napunile su se bobice što je dobro utjecalo na razvoj šećera, aromatike i urod koji je veći", ističe Tomić. Ni na Pelješcu se ne mogu požaliti. "Urod je jako dobar, a kvaliteta grožđa je izvrsna. Vremenske prilike su nam išle na ruku. Naši zadrugari su vlasnici zadruge i imaju vlastite vinograde. Imamo oko 120 hektara vinograda u kojima su s 80% zastupljene crne sorte, većinom plavac mali. No, berba je počela s bijelom sortom, maraštinom. Kod zadrugara beru članovi obitelji i prijatelji, te turisti koji odaberu kraj ljeta za odmor na Pelješcu", objašnjava Jozo Rabušić, direktor PZ Putniković u vinogradu Vino pored Stona.

Vinarija godišnje proizvede oko 800 tisuća litara vina, grožđe otkupljuje od svojih zadrugara. I u istarskoj vinariji Franković berba je počela nekoliko dana ranije nego lani, najprije su pobrali bazu za pjenušac, a uslijedili su chardonnay i sauvignon te dio malvazije. Ostatak malvazije pobran je sredinom, a crne će sorte brati krajem rujna. "Kvalitetom i kvantitetom radi se o odličnoj berbi. Tijekom godine vladali su optimalni klimatski uvjeti – bilo je dovoljno sunca, a i raspored kiša bio je dobro uravnotežen. Ova je godina bila zaista idealna. Nije bilo bolesti, vrijeme je bilo odlično, a kada bismo je uspoređivali s prošlogodišnjom, ova se pokazala boljom. Kvaliteta grožđa je odlična pa očekujemo izvanredna vina, dobro izbalansirana, mineralna i punog tijela", ističe Josip Franković. 

 

Franković

Očekujemo dobro izbalansirana vina, mineralna i punog tijela.

Tehnologija i sreća
U Međimurju je, od svih vinskih regija, berba krenula najkasnije, početom rujna. David Štampar iz Vinarije Štampar, prvo je obrao nešto sauvignona i muškat ottonela. Štampar procjenjuje da će berba trajati do 20. rujna za bijele sorte te do kraja rujna ili početkom listopada za crne, no to naravno ovisi o vremenu.

"Ova je godina u odnosu na lanjsku i prijašnje jedna od najtežih koje pamtimo. Prvo je bila topla zima pa onda hladna sve do ožujka. Vegetacija je kasnila dva tjedna, a u cvatnju smo ušli dva tjedna prije nego ikad u povijesti. Tih mjesec dana je raskorak za lozu. Sve to je još pratilo puno padalina i kad sve zbrojimo, ovo je jedna od težih godina za uzgoj. No, imamo zdravo i kvalitetno grožđe bez obzira na okolnosti jer smo se brzo prilagođavali situaciji. Uspjeli smo sačuvati zdravo grožđe što je jedini preduvjet za vrhunska vina. Naši vinari su dosta zadnjih godina uložili u tehnologiju što je drugi preduvjet za kvalitetu. A treći preduvjet je sreća, koju nadam se, imamo", poručuje Štampar.

Komentirajte prvi

New Report

Close