Puhovski: Slučajem Merzel Uskok kroči na novo tlo

Autor: Suzana Varošanec , 04. travanj 2014. u 10:21
Županica Marina Lovrić Merzel/Igor Kralj/PIXSELL

U slučaju isplate 6 mil. kn ‘savjetnicima’ Uskoku je u dokazivanju sumnji potrebna pomoć iskusnih politologa, smatra Puhovski.

U rješenju o otvaranju istrage protiv SDP-ove sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić Merzel isplivala je kao rearitet prva točka.

Terete je za nezakonite isplate šest milijuna kuna predstavnicima šest političkih stranaka u njezinu Savjetu, članovima Skupštine i pravnih osoba Županije. Politolog Žarko Puhovski smatra da je Uskoku u dokazivanju sumnji potrebna pomoć politologa, kao što istražiteljima pomažu ekonomisti kad je riječ o gospodarskom kriminalu. Slučaj, ističe, može prerasti u politički i pravosudni presedan. "Uskok kroči na novo tlo i pokušava uvesti kriterije dopuštenog ponašanja među konkurentima na političkoj sceni. To je po mojem sudu hrabro, ali i riskantno sa stajališta Uskoka. Pitanje je u kojoj će mjeri toliko daleko biti spremni ići sud kad je riječ o proširenoj interpretaciji kaznenog djela političkim funkcionerima. Rado bih bio u krivu, odnosno nadam se da je moguće okretanje sudske prakse naglavačke", kaže Puhovski.

Procesuiranje kaznenih djela u odnosima političke konkurencije (slučaj Lovrić Merzel, ali i onaj vukovarskog gradonačelinka Željka Sabe) novijeg je datuma. No, na njima se testiraju razna društvena pitanja. Puhovski u tom pogledu priželjkuje Italiju 80-ih, kad su ondje počela suđenja političarima zbog koruptivnih ujecaja. No, u ovoj fazi, kaže, ne očekuje širenje istrage na političare koji su primali novac od županice. Prvo se, navodi, mora dokazati da je županica protuzakonito isplatila novac, a pritom je veliko pitanje što Uskok može.

 "Može se dokazati da je članove Savjeta trebala zbog većine u skupštini jer županica nije imala samo osobni mandat, nego je bila šefica SDP-a, koji je kontrolirao cijelu županiju. No, nejasno je kako će to napraviti Uskok, godinama navikavan da bude depolitiziran, a sad se od njega traži da ocjenjuje politički kontekst, argumente i odnose. Treba im savjetnik, kao što trebaju ekonomske savjete kad je riječ o tvrtkama", kaže Puhovski. Koje su posljedice tog slučaja ako optužba bude potvrđena? Puhovski odgovara: svi bi morali opreznije varati. To pokazuju razvijene zemlje u kojima se za takva nedjela ozbiljno sudi: varanje nije prestalo, postalo je sofisticiranije.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Teško je netko može osuditi što je osnovala savjet, pa i koga je u njega postavila i koliko ga je platila. Ali vrlo jednostavno je ako se savjet nije sastajao, pa je krivotvoren izvještaj o radu, zapisnci itd. Jovev je priznala da je pisala lažna izvješća sa tih sastanaka jer je ovima bilo teško jednom mjesečno naći se na ručku na račun poreznih obveznika i opravdati barem formom tih 5.000 kuna,

Kod nje je sve prevara…mogli bi je teretit za razdoblje od kad je završila osnovnu školu do danas jer navodno je srednju “završila” negdje u Bosni a fakultet je “završila” Prometni u ZG iako tamo nema njezinog diplomskog….

imal’ kakva novija fotografija s prugicama

New Report

Close