Prvi put plaće u industriji veće od prosjeka RH, ali rast je prespor

Autor: Agencija VLM , 03. listopad 2012. u 13:17
Zlatko Kuzman (PXL)

Izvoz je 21 posto veći od uvoza, u tom dijelu najbolje su tvrtke koje se bave strojogradnjom te metalska industrija.

Niz ulaganja u infrastrukturu, dugotrajnu imovinu i nove tehnologije omogućili su preživljavanje gospodarstva Karlovačke županije. Napravljeno je i nekoliko značajnih pozitivnih pomaka, ali sve to nije dovoljno za znatniji rast u skoroj budućnosti. Dio je to zaključaka s Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac.

– Generalno možemo reći da smo bolji od nacionalne razine već drugu godinu zaredom, povećan je broj zaposlenih u industriji, a smanjen broj nezaposlenih – prepričao je svjetliju stranu lokalnog gospodarstva predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman i dodao:

Raste i dobit

– Investicije u gospodarstvo dale su konkretne rezultate jer raste dobit, ali i zapošljavanje. No, s druge strane broj nezaposlenih i dalje je velik i sve ovo nije bilo dovoljno da se on znatnije smanji.

Ne možemo reći da se u okruženju događa nešto loše, ali ne događa se ni ništa dobro. Zato ne možemo očekivati ozbiljniji rast u skoroj budućnosti ni na prostoru Karlovačke županije – zaključio je Kuzman

Među pokazateljima koji daju nadu u bolje sutra dobar je odnos uvoza i izvoza. Tako Karlovačka županija izvozi 21 posto više nego što uvozi. U tom segmentu najbolje su tvrtke koje se bave strojogradnjom te metalska industrija koja na karlovačkom području ima dugu tradiciju. Čak 70 posto izvoza županije odradile su tvrtke iz tog sektora.

Osim toga prvi put plaće u industriji veće su od prosjeka na nacionalnoj razini. To su podaci koji jamče da će se blagi uzlazni trend i dalje nastaviti.

Na sjednici Gospodarskog vijeća nazočni su bili i gradonačelnici i načelnici s područja županije. Bila je to prilika da se progovori i o lokalnim projektima i povezivanju tvrtki i lokalne zajednice. Rečeno je da bi se suradnjom s jedinicama lokalne samouprave mogli provoditi kvalitetniji projekti koji bi omogućili veće zapošljavanje domaćih tvrtaka u njihovoj provedbi.

Zaposliti domaće

– Da je bolje osmišljen, veliki komunalni projekt koji se upravo završava u Karlovcu mogao je više uposliti domaću operativu. No, pred nama je uskoro još jedan veliki projekt zbrinjavanja otpada. Ako se pametno provede, lokalno gospodarstvo od njega bi moglo imati velike koristi – zaključio je Kuzman.

Komentirajte prvi

New Report

Close