Prvi dan elektroničkih izbora za novog šefa Liječničke komore ministar poslao inspekciju

Autor: VLM , 21. svibanj 2019. u 09:24
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kujundžić: Glavni je naglasak pritužbi da oko 30 posto liječnika ne može glasovati po pravilniku koji je HLK donio tri mjeseca prije izbora.

Izbori za Hrvatsku liječničku komoru jučer su i službeno počeli, a trajat će cijeli tjedan. Prvo elektroničko glasovanje na nekim izborima u Hrvatskoj upravo je to unutar liječničke struke, a javnost je dosad mogla čuti da ga prati i niz kontroverzi.

Tako je bilo i jučer, prvi dan elektroničkog glasovanja, tijekom kojeg su liječnici-birači javljali da im sustav ne funkcionira, šaljući fotografije zaslona računala s porukom da im glasovanje nije uspjelo. Neki su pak pokušali izvaditi svoju elektroničku iskaznicu, no odustali su od procedure glasovanja jer su morali ići po PIN i tako dalje.

Izostanak biračkog prava

Pitanja i dvojbe prate te komorske izbore i borbu šest kandidata za predsjednika i njegova zamjenika sve vrijeme. Izbori za HLK, kako smo prije i objavili, postali su nalik klasičnim političkim izborima sa svojim kampanjama, skupovima i svime ostalim.

Prisutne su i prijave o nemogućnosti izlaska na te strukovne izbore za oko šest tisuća liječnika u Hrvatskoj. To je ona skupina liječnika, podsjetimo, koja nije dala izraditi e-iskaznicu. Prema podacima HLK, naime, ukupno je nešto više od 19.000 liječnika-birača, ali izrađeno je samo 12.000 pametnih elektroničkih iskaznica.

Druga opcija odnosno dopisno glasovanje bilo je, pak, ograničeno predavanjem zahtjeva do 19. travnja, što je učinilo 2250 liječnika.

I tu su se potom izrodile nove pritužbe budući da navedeni datum nije određen kao zadnja granica za slanje zahtjeva nego kao rok da taj zahtjev stigne u HLK u Zagrebu. Tako nam se javila i liječnica čiji zahtjev, inače poslan iz Zagreba, nije doputovao na vrijeme i koja je stoga ostala bez prava glasa.

Kako je pojasnio ministar zdravstva, dr.sc. Milan Kujundžić, izostanak biračkog prava za oko 30 posto liječnika glavna je primjedba koju je pokušao riješiti, da tako kažemo, za stolom.

– Organizirao sam sastanak i pozvao sve da kažu svoje viđenje stvari i ukažu ako je što nelegalno. Od šest kandidata, došlo je njih četvero koji su se izjasnili da su izbori za HLK nelegalni i da bi ih trebalo zaustaviti. Pri tomu je glavni naglasak bio na tome da oko 30 posto liječnika ne može glasovati po pravilniku koji je HLK donio tri mjeseca prije izbora – ističe ministar zdravstva, koji je nakon tog sastanka poslao u HLK dopis da će sve te navode doći provjeriti inspekcija Ministarstva.

Osigurana tehnička pomoć

Međutim, inspekciji u subotu nitko nije otvorio vrata pa se ponovno u Komoru uputila u ponedjeljak. Taj nalaz do zaključenja ovog broja još nije bio poznat. Iz HLK su priopćenjem informirali da se izbori odvijaju bez teškoća te pozvali liječnike da iziđu na njih u što većem broju i da im je u svim izbornim jedinicama osigurana tehnička pomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close