Prva srednja škola u Hrvatskoj dobila udžbenike iz financijske pismenosti

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2017. u 15:17
Foto: Thinkstock

Mjerenje financijske pismenosti provedeno u 2016. godini pokazalo je naime da od svih ispitanih grupa, mladi imaju najniži stupanj svijesti, znanja i potrebnih vještina da donose ispravne financijske odluke.

Donacijom 150 udžbenika 'Moj novac', moja budućnost u prostorima Prve gimnazije u Novom Zagrebu financijska pismenost je prvi puta postala dio obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Iako je za sad predmet fakultativan, za hrvatsko društvo, u kojem se izuzetno mnogo ljudi bori s financijskim problemima, radi se o velikom i važnom koraku.

Mjerenje financijske pismenosti provedeno u 2016. godini  pokazalo je naime da od svih ispitanih grupa, mladi imaju najniži stupanj svijesti, znanja i potrebnih vještina da donose ispravne financijske odluke.

Prva gimnazija u Zagrebu prva je škola u Hrvatskoj koja je svojim učenicima omogućila stjecanje znanja u području financijske pismenosti putem udžbenika Moj novac, moja budućnost. Ponosni smo na to što i u ovom području predvodimo trendove u obrazovanju i vjerujemo da će naši učenici i njihovi roditelji to prepoznati i cijeniti – poručila je ravnateljica Prve gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Kurikulum fakultativnog predmeta Financijska pismenost zasnovan je na prvom hrvatskom udžbeniku financijske pismenosti Moj novac, moja budućnost nastalog u suradnji udruge Štedopis i Visa Europe.

Sadržaj udžbenika odobren je od nacionalnog sustava za upravljanje obrazovanjem –  Agencije za odgoj i obrazovanje te usklađen s Programom međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole, a fokus je na temama osobnih financija. Tako će učenici stjecati znanja o tome što je novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, kako odgovorno upravljati osobnim proračunom, štednjom, ulaganjima te svojim pravima kao korisnika financijskih proizvoda i usluga.

Ukupno će školama diljem Hrvatske biti donirano više od 5.000 udžbenika. Sadržaj udžbenika Moj novac, moja budućnost podijeljen je u četiri cjeline: Zaštita potrošača (dr.sc. Andrea Razum), Novac (prof.dr.sc. Marijana Ivanov), Financijske institucije i proizvodi (prof.dr.sc. Marijana Ivanov) i Planiranje osobnih financija (dr.sc. Dajana Barbić).

Sadržaj udžbenika svim zainteresiranim roditeljima i učenicima dostupan je za preuzimanje potpuno besplatno na mrežnim stranicama Štedopisa -www.stedopis.hr.         

–  Namjera je tako da svi učenici, i oni u Zagrebu i oni na Lastovu ili u Vukovaru, imaju jednaki pristup financijskom obrazovanju, a time i jednake šanse za bolje financijske odluke – rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa i urednica udžbenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close