Prpićeva kuknjava šteti HG Spotu, koji s njim više nema veze

Autor: Suzana Varošanec , 18. veljača 2014. u 22:00
Lončar se hvali prodajom vlastitih pametnih telefona: u pola godine prodali su ih 5000/Slavko Midžor/PIXSELL

Lončareva tvrtka lani je imala 53 milijuna kuna prihoda, milijun kuna dobiti i rast od 30 posto. Planiraju zaposliti još 15-ak ljudi.

HG Spot Informatika vlasnika i direktora Saše Lončara žrtva je svojevrsne hajke u koju se prometnula jedna potpuno promašena percepcija da je tvrtka i dalje povezana s Hrvojem Prpićem, pa joj prijeti šteta. Posljednjih je dana, naime, u medijsku žižu Prpić dospio jer je, revoltiran nepravedenom kaznom Porezne uprave, objavio kako ne namjerava više poslovati u Hrvatskoj.

Sam slučaj izaziva podijeljena mišljenja, no manje je poznato da je uslijedila i negativna reakcija na tržištu. Pogođen je isključivo HG Spot, ugledna tvrtka koju su zajednički, a prije mnogo godina, osnovali Prpić i Lončar (postojao je i treći partner). S tom tvrtkom Prpić, međutim, već godinama nije povezan. Lončar je za Poslovni dnevnik izjavio kako posljednjih dana, na žalost, praktički ne radi ništa što je vezano uz poslovanje, nego odgovora na upite poslovnih partnera i kupaca.  

"Tvrtka nema upravljačkih i vlasničkih veza s Prpićem od 2007. godine, kažem svima koji me zovu. U brojnim kontaktima ovih dana redom objašnjavam da Prpićeva najava odlaska iz Hrvatske nema nikakva utjecaja na HG Spot. Riječ je o mojoj tvrtki, a ne namjeravam napustiti Hrvatsku i preseliti poslovanje", poručuje Lončar. Što se poslovanja HG spota tiče, a nakon što je Lončar na javnoj dražbi u stečaju otkupio dio nekadašnje tvrtke, za današnje prilike i uvjete ono je i te kako dobro. HG Spot Informatika lani je ostvarila 53 milijuna kuna ukupnog prihoda, milijun kuna neto dobiti te rast od 30 posto. "Našim planom poslovanja za 2014. planiran je nastavak rasta po istoj stopi", kaže Lončar objašnjavajući da je ovih dana imao brojne upite za HG Spot te za njegovu perspektivu u Hrvatskoj, što zabrinutih kupaca, što dijela poslovnih partnera.U situaciji kad tvrtka uredno plaća sve obveze i brzo raste javljaju se potrošači koji su zabrinuti zbog pitanja gdje će eventualno reklamirati proizvode. Prodaja je uvelike krenula, primjerice, u proteklih šest mjeseci prodali su više od pet tisuća vlastitih pametnih telefona. A Forcebook tableta prodano je više od 4500, što je više od 10 posto domaćeg tržišta u maloprodaji.

U tijeku je i razvoj jednog novog proizvoda, i to s kineskim partnerom, a velika su očekivanja od te suradnje. Lončar zapošljava 30 radnika, no u najskorije vrijeme zaposlit će još između 10 i 15 novih. Zbog bujice pitanja povodom Prpićeve selidbe iz Hrvatske Lončar ima pune ruke posla: s poslovanja svoje tvrtke treba otkloniti bilo kakvu  današnju poveznicu s bivšim poslovnih partnerom i njegovim planovima. Pritom u HG Spotu ne drže da je krivnja na Prpiću. Štoviše, u njegovu se priču i ne žele miješati. Kažu da je to pogrešno prezentirano. Prpić i Lončar startali su kao partneri, a danas imaju različite tvrtke. Uz Trillenium, u Prpićevu (su)vlasništvu su i Uredi.hr, Smee, Novi smjer i Entrio tehnologije. Što se napuštanja Hrvatske tiče, navedene tvrtke kandidati su za selidbu. Lončarev HG Spot, pak, namjerava se širiti u regiji uz zadržavanje prodaje i proizvodnje u Hrvatskoj.

Komentari (5)
Pogledajte sve

a di je nestala ekipa koja je uništil hg spot?

na tajland?

Pa i je riknulo, to je nova firma. Al ovaj plindrvac i papak s Corvettom se moze pokloniti Prpicu jer je on jedini pokupio lovu iz Spota, ostali su zapjevali…. “Kroz moje prazne dzepove, vjetrovi mi prolaze, a kroz cipele, kise jesenje”. To je ujedno i jedino dobro sto je Prpic napravio. Otprilike to je isti rang razmisljanja, ponasanja, ukratko katastrofa.

Bas se pitam kaj je bilo s elektranama u Srbiji?[emo_vrtimise]

baš gledam nekonsolidirano izvješće ukupan prihod u prošloj gorini 166000tis…gdje je on nabrao tih 50ml prihoda

sad bi bilo fora da i ovaj ode u veliku britaniju jer da tu nemre zbog prpićeve kuknjave normalno poslovati….usput i neka pokupi i mene
pofuk

New Report

Close