Provaljeno u 7 državnih stanova koji se prodaju na natječaju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Danas podnosimo DORH-u prijave protiv nepoznatih počinitelja.

Ministar državne imovine Goran Marić predstavio je stanje i natječaje za rasprodaju državne imovine.

>>> FOTO: Država prodaje 33 stana na atraktivnim lokacijama u Zagrebu, poznate i minimalne cijene

"Bilo je govora da kasnimo s prodajom nekih portfelja iz državnog vlasništva", rekao je Marić, dodavši da je i ranije govorio da je važnije napraviti analizu, novu procjenu koja bi bila kao inicijalna cijena na natječaju, te da je važnije natječaje provesti na najtransparentnije načine kako bi se postigle najbolje cijene za Republiku Hrvatsku, nego hoće li to biti u prosincu, siječnju ili veljači, prenosi N1.

Ministar je komentirao i stanove koje država rasprodaje po niskim cijenama, jer su nekretnine u trošnom i derutnom stanju. "Mi smo svjedoci svakodnevnih bizantskih radnji nad državnom imovinom. Otkako smo objavili natječaj za 33 stana, u 7 stanova je provaljeno.

Danas podnosimo DORH-u prijave protiv nepoznatih počinitelja. Nadam se da ćemo prodati ove stanove, da budu nekome dom, a ne da kao dosad ne možete ući u hodnik u kakvom su stanju", rekao je Marić, dodavši da su natječaji jedini instrument za zainteresiranost javnosti te jedini transparentni način za provedbu prodaje državne imovine.

Komentirao je i situaciju sa stanovima koji se koriste za službene potrebe. "Od 112 stanova koji se koriste za službene potrebe, nekoliko desetaka stanova se bespravno koristi i tu ćemo također pokrenuti prijave. Neki duguju i simboličnu zakupninu koju nisu godinama plaćali", rekao je Marić, dodavši i to da poslovni prostori, koji su dugo godina u bespravnom statusu, ukupno duguju 80 milijuna kuna neplaćenog potraživanja, te da samo dvadesetak njih duguje više od 30 milijuna kuna.

Ministar je istaknuo da su na natječaju za 4 hotela iz turističkog sektora prihvaćene tri ponude, dok jedna nije. Tako je za hotel Jadran u Crikvenici prihvaćena obvezujuća ponuda od 200 milijuna kuna, s dokapitalizacijom od dodatnih 200 milijuna kuna. "Očekuje se još nekoliko stotina milijuna kuna investicija", rekao je Marić, dodavši da investicije te razine znače mnogo za grad poput Crikvenice.

Za hotele Makarska inicijalna je ponuda bila 150 milijuna kuna, a prihvaćena je ponuda od 172,6 milijuna kuna te obvezujuće ulaganje od 617 milijuna kuna. "Za Grad Makarsku i Republiku Hrvatsku od neprocjenjive je važnosti investicija od 617 milijuna kuna u tako mali grad", rekao je Marić.

Ministar je spomenuo i davanje u najam državne imovine, od čega su u protekla dva ili tri mjeseca ukupno zaključeni ugovori o najmu za 57 prodajnih prostora, za što je pristiglo čak 447 ponuda. "Rezultat je 9 milijuna kuna godišnje u državni proračun, samo za 57 prodajnih prostora. Ovakve rezultate Republika Hrvatska nikad nije imala u povijesti", rekao je Marić.

Komentari (1)
  • VasIsusK
    VasIsusK 16:06 19.2.2018.

    I to je vijest za poslovni? Da se prodalo par stanova i da je provaljeno u jos par? A svasta…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!