Prosperus ulazi u Club Adriatic samo ako sud to brzo dopusti

Autor: Suzana Varošanec , 21. travanj 2016. u 07:47
Turističko naselje Perna/Press photo

O ishodu sporova i odgovoru na pitanje je li Finin postupak proveden u skladu sa zakonom ovisi sklapanje nagodbe, poručuje Trgovački sud u Zagrebu.

Prekinut je postupak za sklapanje predstečajne nagodbe nad dužnikom Club Adriatic, čime pozicija potencijalnog strateškog partnera Prosperus Investa i dokapitalizacija (koju su vjerovnici izglasali pred Finom) ovisi o Upravnom sudu u Zagrebu: odlukama koje treba dijeti i, što je osobito važno, tempu donošenja.

Za razlog prekida iz Cluba Adriatic navode "više upravnih sporova vezanih za zakonito proveden postupak pred Finom, a to pitanje predstavlja prethodno pitanje u postupku pred Trgovačkim sudom u Zagrebu". Stoga je, kažu, taj sud donio rješenje da ga sam ne rješava i odlučio prekinuti postupak do pravomoćnog rješenja upravnih sporova. Inače, prekid je zatražio i vjerovnik Slatinska banka, a u apelu iznosi da su u tijeku četiri upravna spora pokrenuta od strane četiri vjerovnika.

No, na Upravnom sudu traje i spor u kojem je tužitelj tvrtka 3E Turizam, potvrdio nam je vlasnik Ante Zloić, ističući da je godinama zainteresiran za Club Adriatic kao i za preuzimanje Turističkog naselja Baško polje, sve u suradnji s najvećim europskim hotelskim kućama iz Njemačke koje bi uložile od 30 do 50 milijuna eura. Svi tužitelji traže poništenje rješenja Fine od 8. svibnja 2015. (utvrđivanje tražbina i prihvaćanje plana restrukturiranja) i drugostupanjske odluke Ministarstva financija.

O ishodu tih postupaka i odgovoru na pitanje je li Finin postupak proveden u skladu sa zakonom, ovisi sklapanje nagodbe, poručuje Trgovački sud. Naši sugovornici iz Prosperusa te Zloićeve tvrtke slažu se da bi najlošija solucija bila dugo čekanje na ove sudske odluke. U Prosperusu ističu da je za tvrtku, vjerovnike i radnike najbolje da se postupci što prije riješe. Doznajemo i da njihova pozicija ovisi o tome koliko će sporovi trajati. Zloić je, pak, čini se u "ofanzivi", jer kaže da su Nijemci ovih dana ponovo bili u Baškom polju, a on je ministra turizma o svemu informirao. 

Pripremaju se za sezonu

'Prekid ne utječe na poslovanje'
Pripreme za nadolazeću turističku sezonu odvijaju se kako je i planirano, objekti se pripremaju za početak poslovanja i pružanje usluga gostima hotela i kampova, koje je planirano za kraj travnja i početak svibnja. Trenutni prekid postupka za sklapanje predstečjane nagodbe ne utječe na pripremu same sezone, kao ni na planirano poslovanje objekata Cluba Adriatic, kazala nam je Đurđa Lovrić, voditelj ureda Uprave za odnose s javnošću. Ta državna tvrtka za privatizaciju priprema bivše vojne nekretnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close