Promet povećali stranci, domaćih turista 4% manje

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2013. u 21:59
Dubrovačka županija bilježi najveći skok: 11% više noćenja/PIX

Gostiju 3,3 posto više, a noćenja četiri posto. Većinu su ostvarili stranci, na koje se odnosi 92% ukupnih noćenja. Trećina prometa ostvarena u Istri.

U Hrvatskoj je lani u komercijalnim smještajnim objektima boravilo 3,3 posto više turista nego u godini prije, a broj noćenja povećan je za četiri posto, pokazuju prvi rezultati Državnoga zavoda za statistiku.

Povećanje turističkog prometa ostvareno je zahvaljujući većem dolasku stranih gostiju, dok se kod domaćih turista bilježe minusi: bilo je 4,5 posto više dolazaka stranih turista nego u godini prije, a to činili 87,6 posto svih dolazaka. Još veći udjel strani su turisti imali u ukupnim noćenjima, gotovo 92 posto, a njihovih je noćenja bilo 5,1 posto više nego u 2011.Domaćih je pak turista lani bilo 4,1 posto manje nego u prethodnoj godini, a broj njihovih noćenja u padu je za 6,8 posto. Tako je i udio noćenja domaćih turista u ukupnim noćenjima smanjen na 8,3 posto (sa 9,3 posto u 2011.).

U prosincu prošle godine u Hrvatsku je došlo nešto manje turista nego u istom mjesecu 2011., njih 1,9 posto manje, zabilježen je i blagi pad noćenja od 0,4 posto, a ti su padovi posljedica smanjena prometa domaćih turista. Stranih je turista i u prosincu došlo više, i to 3,8 posto više, a ostvarili su pet posto više noćenja nego u prosincu 2011. Domaćih je pak turista u prosincu bilo 8,3 posto manje, a njihovih noćenja manje za 7,1 posto nego u istom mjesecu godine prije. Prema podacima turističkih zajednica, trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, na drugom mjestu je Kvarner. Slijede Splitsko-dalmatinska županija te Zadarska, a najveći turistički rast zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa 11 posto više noćenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close