Projekt Norvežana pred propašću ‘zaslugom’ sudstva

Autor: Suzana Varošanec , 07. rujan 2015. u 09:00
Foto; Thinkstock

PPK se s bivšim partnerima našao u sporu, a sud sad rješava jesu li stvarne ili fiktivne mjenice, navodno izdane prije više od pet godina.

Turistički kompleks Zaljev sv. Juraja na Hvaru, ulaganje vrijedno 250 milijuna eura, nakon 8 godina priprema nalazi se pred propašću.

Norveški investitor Prime Property Kroatia (PPK), nositelj projekta, prisiljen je na povlačenje, i to zbog najnovije odluke hrvatskog pravosuđa. Naime, s bivšim partnerima se PPK iznenada našao u sporu, a sud sad rješava jesu li stvarne ili fiktivne mjenice, navodno izdane prije više od pet godina u iznosu od 5 milijuna eura na ime tvrtke koja je otkupljivala zemljište na Hvaru. Riječ je o tvrtki koja je kasnije integrirana u hrvatsku filijalu norveške tvrtke – PPK Nekretnine, koja se tako i našla u privremenoj blokadi odlukom suda u srpnju, nakon što su bivši partneri aktivirali sporne mjenice te pokrenuli ovrhu.

 

250milijuna

eura vrijedno je ulaganje u Zaljev sv. Jurja

Uslijedila je žalba Norvežana, no ovih dana na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu izvukli su 'kraći kraj'. Odbijena im je žalba na blokadu sredstava zbog rezervacije dok se ne riješi spor. "Ovom je odlukom jedno likvidno trgovačko društvo, koje godinama bez poteškoća financira jedan od najvrednijih projekata u RH, dovedeno pred opasnost od predstečajnog postupka", izjavio je za Poslovni dnevnik Jan-Andrea Aasmoen iz tvrtke PPK Nekretnine. Takvim razvojem događaja projektu, tvrdi, ozbiljno prijeti propast, a osim što će "Hrvatska ostati bez jednog od najvećih investitora i novih radnih mjesta, ugroženi su i mještani Sućurja koji bi u tom slučaju morali vratiti kaparu koju im je društvo isplatilo za njihove nekretnine."

Za sporno potraživanje, za koje Norvežani cijelo vrijeme tvrde da ga "nema nigdje u knjigama niti su sudu dani ikakvi dokazi za to", zbog čega su podnijeli i kaznenu prijavu, sada potvrđena privremena mjera zabrane raspolaganja sredstvima trajat će do završetka spora. To što spor može trajati cijelu vječnost, projekt čini sve manje realnim, jer je pod privremenom blokadom ustvari na dugi rok imobilizirano barem 9 mil. kn na računu. Dioničari PPK-a mogli bi odustati jer, kako doznajemo, za njih je "ovo postao teatar apsurda".

 Slučaj je znakovit i po tome što baca loše svjetlo na pravosuđe i sudsku praksu koja je lišena osjećaja za vrijeme. Pored toga, iako je u ovim slučajevima blokada do okončanja spora česta, njihov je dojam da je bila "vrlo brza i efikasna". U sporovima koji su prepreka investitorima čini se da ima logike uvesti dodatna pravila za brzi tijek sudskog postupanja, i to iz razloga kako bi se sriječilo da se privremene blokade zapravo prometnu u dugotrajne. Inače, biti će kasno ne samo za takve projekte, nego i za loš imidž zemlje kao pravno nesigurne za ulaganja, a može li to ovaj slučaj potaknuti, navodno će se brzo vidjeti. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

kako ste naivni…pravosuđe radi po zakonu, a mafija su ovi koji bi zbog para bili iznad zakona. neka investiraju u norveškoj svoje sumnjive novce. ovo je čisti pritisak na viši sud koji će odlučivati o žalbi. tipično za mafiju. ja vjerujem sudu a ne plaćenim novinskim tekstovima.

Tako je to kad poslujes u nekoj pripizdini na balkanu..
Kasno im je za plakanje sad. Da su se raspitali prije znali bi u kakvu mocvaru ulaze

Hehe “pravosuđe” a trebalo bi se zvati “pravomafija”.

New Report

Close