Profesionalni vozač iz Slavonije: ‘Prije nisam bio slobodan, sada u Kanadi živim punim plućima’

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2016. u 09:51
Foto: Thinkstock

Vozačku karijeru počeo je u vojsci, a nakon toga je vrlo brzo kao 19-godišnjak našao posao u Italiji.

Orahovčanin Antonio Straga prije dvije godine otišao je trbuhom za kruhom u Kanadu. Profesionalni je vozač kamiona. Na cesti je više od 20 godina i po prvi put, kaže, može punim plućima uživati u životu.

'Prije nisam nikad bio slobodan. Zbog posla nisam imao vremena za obitelj. Sad se ženim za mjesec dana. I drago mi je da sam otišao ne iz Hrvatske, nego iz Europe', ističe Straga, s kojim je tportal razgovarao preko Facebooka.

Vozačku karijeru počeo je u vojsci, a nakon toga je vrlo brzo kao 19-godišnjak našao posao u Italiji.

Nakon što su Poljska, Slovačka i Češka, a zatim i Bugarska, ušle u Europsku uniju velik broj talijanskih tvrtki otvorio je svoje podružnice u tim zemljama, privučene nižim poreznim opterećenjima.

'U Italiji je gazda za mene plaćao 730 eura za mirovinsko, zdravstveno i porez, a u Slovačkoj 150 eura. Na papirima bili smo prijavljeni u Slovačkoj, a tvrtka je i dalje fizički bila u Italiji. Plaća mi se gotovo prepolovila. Pukao sam, ostavio sve i vratio se u Hrvatsku. Nakon četiri mjeseca našao sam oglas da kanadske tvrtke traže vozače. Otišao sam na intervju u Zagreb i tako je sve krenulo.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close