Prodaje se prva kriptovila u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 18. rujan 2018. u 13:09
Prvi od šest najavljenih objekata je dovršen i sad traži kupca/BOOKING.COM

Villa Gamma Rustica na Bookingu više ne prima rezervacije, a voditelj projekta vraća novac ulagačima.

Xaurum Gamma, prvi građevinski i turistički projekt u Hrvatskoj koji je iskoristio grupno financiranje pomoću kriptovaluta (Initial Coin Offering – ICO) kao način prikupljanja kapitala, nije uspio i gasi se.

Villa Rustica ili Gama Rustica, kako se naziva na Booking.comu, raskošna vila s bazenom i jacuzzijem smještena u mjestu Linardići na otoku Krku, stavaljena je na prodaju.

Pažljivo razmatrali
Voditelj projekta, Auresco institut iz Ljubljane, koji u Hrvatskoj posluje preko tvrtke Gama gradnje, objavio je na svojim internetskim stranicama da investitorima vraća puni iznos uloženih sredstava. "Nakon pažljivog razmatranja, odlučili smo da se zaustavi sve aktivnosti vezane uz projekt Xaurum Gamma (X-Gamma) što trenutačno vidimo kao jedinu logičnu i realističnu opciju da bi se spriječila eventualna šteta ulagačima i da njihov novac ostane netaknut", poručuju voditelji projekta.

 

Kapus

To je trebao biti primjer ekonomije u realnom vremenu.

Investitori su bili mahom slovenski državljani. Prema podacima Financi, njih čak 95 posto je iz Slovenije. Iako su prvotne informacije, koje je Auresco institut objavljivao na svojim internetskim stranicama bile da je kroz ICO skupljeno 2,06 milijuna eura kapitala, izgleda da je u međuvremenu taj iznos splasnuo na milijun eura. Za uspjeh projekta trebalo je barem pet milijuna eura kapitala. Xaurum Gamma zamišljen je kao kompleks šest luksuznih vila koje bi se temeljile na blockchainu. Kako nam je prije godinu dana pojasnio Jakob Kapus iz Auresca svaka je vila trebala biti upisana na blockchain. 

Trebale su imati zasebnu blockchain adresu preko koje bi investitori mogli pratiti sve transakcije iznajmljivanja vila. Usto, na blockchain su trebali biti zapisani i automobili, plovila, katering usluge, dostave dronom i ostala imovina i usluge, uključujući usluge čišćenja i održavanja, a koje su planirali iznajmljivati i prodavati turistima.  "Primjer je to ekonomije u realnom vremenu, gdje investitori mogu u svakom trenutku vidjeti što se događa s projektom", istaknuo je tada Kapus.

Gube novac
Villa Gamma Rustica, prva od njih šest, bila je dovršena lani i odmah stavljena u pogon. Iznjamljivala se i preko Booking.coma. No, sada na tom servisu stoji obavijest da nove rezervacije za taj objekt ne primaju. Projekt je pravno bio reguliran na neuobičajen način. Načelno ga je vodio slovenski Auresco institut. U Hrvatskoj je tu operaciju vodio preko tvrtke "Gama gradnje", a plan je bio, da kad vile budu gotove, da ih se stavi na upravljanje Gamma Trustu sa sjedištem u Lihtenštajnu.  Lani se na internetskim stranicama projekta moglo vidjeti da su dvije vile u procesu gradnje. No, voditelj projekta zaključuje da je projekt zaustavljen u travnju, jer na njemu gube novac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

to će naš Đani isto kupiti, izrokao je mUljanik bolje nego tržište kriptovalute

New Report

Close