Problemi Imunološkog zavoda utrostručili prodaju Octapharme

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 15. prosinac 2014. u 16:40
Stanje u Imunološkom bi se moglo normalizirati/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Očekuje se da će HALMED uskoro konačno obnoviti dozvole bez kojih je ostao Imunološki zavod.

Radnici Imunološkog zavoda nakon plaće za kolovoz i rujan, do kraja godine trebali bi dobiti plaću i za listopad.

Očekuje se da će uskoro se dobiti i uvjetne dozvole od HALMED-a kako bi vratili izgubljene dozvole za bakterijska cjepiva i krvne derivate, a dodatno ulaganje omogućit će im da se ne dogodi situacija da izgube dozvole za virusna cjepiva. Na ovotjednoj sjednici Vlade trebali bi se utvrditi uvjeti za prodaju, potencijalni ulagači trebali bi dubinskom snimanju pristupiti u siječnju, a uskoro bi uz novi kapital Imunološki mogao ponovno stati na noge. No, činjenica je da dozvole uopće nisu niti trebale biti izgubljene, da je država ranije mislila o potrebnim ulaganjima, ili da je barem ubrzala pronalazak strateškog partnera nakon što su dozvole izgubljene, a od tada je prošlo gotovo godinu i pol dana.

U tom periodu, uvozili su se krvni derivati, po puno višim cijenama. Situaciju je dobro iskoristila švicarska Octapharma, jedan od svjetski važnijih proizvođača krvnih derivata, pokazuju podaci svjetske agencije IMC koja između ostalog daje i podatke o cijenama i prodaji određenih proizvoda. U ovoj godini Imunološki zavod prodao je samo šest doza imunoglobulina u pakiranju od 100 ml, lani 8893 paketa, a predlani 12.915 pakiranja. Cijenu koju Imunološki drži za taj proizvod je 1200 kuna. Istodobno, Octapharmi je prodaja u tri godine u Hrvatskoj utrostručena, ali su taj proizvod od ove godine prodavali po cijeni od oko 1870 kuna.

Dodatno je ta tvrtka imunoglobulin, kojeg vode pod imenom octagam, prodavala i putem domaćeg zastupnika Janapharm, kojem je prodaja imunoglobulina također znatno porasla. Zanimljiv je podatak da je Janapharm zatražio povećanje cijene s 1200 kuna, što je i od strane HZZO-a odobreno. Predlani je Janapharm prodaja iznosila 8,5 milijuna kuna, lani nešto više od 11 milijuna, a 2014. oko 13 milijuna kuna. Imunološki ima najniže cijene imunoglobulina u odnosu na zemlje u susjedstvu, a svrstan je među najbolje. U Hrvatskoj ga je prodavao po 1200 kuna, U BiH 2000 kuna, u Srbiji 2445 kuna te Makedoniji 1852 kune.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close