‘Problem LJB riješit će se prebijanjem duga; Janša želi Piranski zaljev’

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2013. u 09:53
Janez Janša / EPA

‘Slovenija ipak neće pred arbitražnim sudom zahtijevati da joj pripadne i Savudrija, ali će vjerojatno tražiti da joj pripadne kontrola nad čitavim Piranskim zaljevom’.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec, izjavili su u srijedu navečer nakon sastanka u Bruxellesu da je moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Slovenska televizija navodi kako je nakon sastanka ostalo nejasno kakvo bi se alternativno rješenje za pitanje Ljubljanske banke moglo postići, a plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je 'prilično ambiciozan'.

Problem Ljubljanske banke bit će riješen prebijanjem duga s potraživanjima slovenske banke u Hrvatskoj?

Novi list piše kako se čini da će da će problem duga Ljubljanske banke biti riješen prebijanjem tog duga s potraživanjima slovenske banke u Hrvatskoj. To je, piše Novi list, posve u skladu s nedavnim izjavama slovenskog premijera Janeza Janše, kako nikakva nova opterećenja slovenskog proračuna ne dolaze u obzir.Pusić i Erjavec ne pregovaraju o rješenju problema neisplaćenih štediša Ljubljanske banke, nego samo o tzv. prenesenoj štednji, podsjeća list. Dio štediša Ljubljanske banke početkom devedesetih prenio je svoju štednju na hrvatske banke. Od ukupno oko 460 milijuna eura u poslovnici Ljubljanske banke u Zagrebu na hrvatske banke prenesena je oko 278 milijuna eura – i o tom iznosu se ovdje odlučuje – dok je 130 tisuća štediša zadržalo svoje štedne knjižice Ljubljanske banke, na kojima je ostalo 185 milijuna eura.

Janša želi kontrolu nad Piranskim zaljevom?

Jutarnji list piše da su šef slovenske vlade Janez Janša i članovi Odbora za vanjsku politiku odlučili kako im ne treba zemlja, ali žele izlaz na otvoreno more. List piše da  Slovenija ipak neće pred arbitražnim sudom zahtijevati da joj pripadne i Savudrija, ali će vjerojatno tražiti da joj pripadne kontrola nad čitavim Piranskim zaljevom. Naime, Jutranji doznaje kako je o tome preksinoć raspravljao Odbor za vanjsku politiku, i to na sjednici u tzv. tihoj, odnosno, gluhoj sobi Državnog zbora – koja se koristi za rasprave o državnim tajnama. Više pročitajte ovdje
 

Komentirajte prvi

New Report

Close