Princa zanimali purani, a princezu povrće, voće, kokoti i kokice

Autor: Agencija VLM , 22. lipanj 2013. u 14:00
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Princeza Kiko fotografirala je ukrasnog kokota na krovu te su ubrala stručak zrele pšenice.

U sklopu posjeta Hrvatskoj japanski princ Akishino i princeza Kiko jučer su boravili u Hrvatskom zagorju. Posjetili su OPG Vrhovski u Prigorju kod Đurmanca. Obitelj Vrhovski bavi se autohtonim uzgojem zagorskog purana, a na svom imanju imaju oko 600 komada purica.

Princ je izrazio želju da posjeti jedno takvo gospodarstvo kako bi se osobno uvjerio u tradicionalni uzgoj zagorskog purana. S velikim zanimanjem je razgledao imanje te se raspitivao o načinu uzgoja te prehrani životinja. Obitelj Vrhovski paru je poklonila, skulpturu purana izrađenu od fosilnog drveta, autora Dragutina Jamnića. Skulptura ima certifikat Znanstveno istraživačkog centra Ruđer Bošković da se radi o originalnom fosilnom hrastu izvađenim iz rijeke Bednje.

Izvan protokola, princeza je oduševljena zagorskim bregima prošetala lokalnim putem te primijetila staru tradicionalnu drvenu kućicu na čijem se krovu kao ukrasi nalaze kokoti, što je inače stari običaj u Zagorju. Ona je to i fotografirala, te upitala gazdaricu Jadranku da li ima žive kokote. Pa je, opet izvan protokola, krenula prema štali, kako bi vidjela i žive kokice i kokote. Pitala je i za krumpir, trešnje, kukuruz, a ubrala si je i stručak zrele pšenice. Na OPG-u su ih dočekali i Anđelko Ferek Jambrek, dožupan za gospodarstvo, Kristijan Krsnik, upravitelj Zadruge Puran zagorskih brega, te Damir Belošević, načelnik Općine Đurmanec.

Put je nastavljen prema Krapini, gdje su razgledali Muzej krapinskih neandertalaca. Princ se raspitivao o fosilima i neandertalcima. Vlasta Krklec, voditeljica Muzeja paru je uručila monografiju "Arhitektura i postav muzeja" te interaktivni DVD, a prigodne poklone uručili su i predstavnici Grada Krapine.

Komentirajte prvi

New Report

Close