Prihodi od kruzera manji za 34 mil. eura

Autor: Radmila Kovačević/VL , 06. svibanj 2014. u 22:00
Hrvatska od kruzera uprihodi 60-ak milijuna eura, od čega Dubrovnik odnese 40/G. Jelavić/PIXSELL

Lučka uprava Dubrovnik očekuju neznatan pad prihoda jer su tarife brodarima poskupile 6 posto.

Krkljanac sa 16.000 turista s kruzera i 20.000 "klasičnih" gostiju, kakav se ljetos u špici dogodio Dubrovniku, ove se godine neće ponoviti. Iako njihov broj godinama premašuje milijun, u 2014. domaćini s kruzera očekuju svega 850.000 gostiju.

 

1,06mil.

turista na kruzerima bilo je lani u Dubrovniku

Jedni će žaliti za izgubljenih 150.000 jednodnevnih posjetitelja, druge vijest veseli, a turističko-lučke vlasti Dubrovnika kažu da je to uobičajena oscilacija. Neke su kompanije, poput Celebrity Cruisesa, jednostavno promijenile rute. "Neke su u potrazi za većom zaradom, neke razvijaju nova tržišta, a kad se te dvije stvari poklope, broj putnika osjetno padne. No, isti mehanizam nakon godinu, dvije vrati i brodove i putnike", kaže Antun Asić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, gdje očekuju neznatan pad prihoda jer su tarife brodarima poskupili za šest posto. Neke će, međutim, oseka kruzing gostiju jače pogoditi.

 

17posto

manje gostiju s kruzera očekuju u Lučkoj upravi Dubrovnik

Unatoč prigovorima da samo (pro)šeću Stradunom, lanjskih je milijun turista s kruzera samo na kupnju, hranu, piće, suvenire i zabavu u prosjeku, prema HNB-u, trošilo po 235 kuna, te u Dubrovniku potrošilo oko 235 milijuna. Brojka jest dvjestotinjak kuna niža od prosječne dnevne potrošnje klasičnih turista, ali ako je samo svaki treći kruzing gost otišao i na izlet, u Hrvatskoj je ostalo i 60-ak milijuna kuna. Koliko kruzing turizam donese Dubrovniku, nema službenih podataka, ali turistički radnici procjenjuju da ta svota na kraju godine nije manja od 40-ak milijuna eura. Hrvatska od kruzera ukupno uprihodi oko 60 milijuna eura. Kruzing sezona se zahuktala, a zbog minusa u broju gostiju i prihodi će biti manji za 34 milijuna kuna.

 

24mil.

kuna uprihodila je lani Lučka uprava od kružnih putovanja

No, s pristajanjem broda Thomson Celebration, sa 1254 putnika, otvara se unosnije poglavlje u dubrovačkom kruzing turizmu. Dubrovnik će biti luka ukrcaja, a zahvaljući tome samo će zračna luka imati dva posto više putnika. To je, inače, prvi put da nakon rekonstrukcije luke 2011. Dubrovnik postaje luka polazište za brod s više od tisuću putnika. "U toj su kombinaciji prihodi višestruko veći nego kad je riječ o tranzitu", kaže Asić.

Komentirajte prvi

New Report

Close