Pri umirovljenju će se moći povući do 15% štednje

Autor: Jadranka Dozan , 18. listopad 2018. u 07:42
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar govori o “paketu cjelovite reforme”, stručna javnost sa zadrškom o cjelovitosti.

Šest prijedloga zakona kojima se uređuju promjene u mirovinskom sustavu resorni ministar Marko Pavić na sjednici Vlade predstavio je kao "paket cjelovite reforme", iako se u stručnoj javnosti oko cjelovitosti pristupa dugoročnim izazovima tog sustava mnogi neće složiti. 

Glavnina prijepora tijekom rasprava vrtjela se oko nekoliko inovacija. Među njima je svakako jača penalizacija prijevremenih umirovljenja i skraćivanje roka podizanja dobi za starosnu mirovinu na 67 godina na 2033. godinu.

Iako je to kompromis na inicijalno planiranu 2031., u odnosu na sada važeći rok 2038. je ubrzanje. "Opet moram umiriti naše građane, jer oni koji rano ulaze na tržište rada sa 18 godina, konobari, radnice u prodavaonicama, medicinske sestre, moći će ići sa 60 godina života i 41 godinu staža.

Oni koji studiraju i s 24 godine uđu u tržište rada, moći će ići sa 65 godina, a sa 67 će ići samo oni koji ne uspiju osigurati 41 godinu radnog staža", pojasnio je ministar.

Podjednako je na meti kritika bilo i rješenje za problem dodatka od 27 posto. Vladin plan za osiguranike u drugom stupu koji do umirovljenja u njemu neće uštedjeti dovoljno da u odnosu na "prvostupaše" (zbog dodatka) ne budu na gubitku potaknuo je i dvojbe o svrsi drugoga stupa.

Za njih je na kraju predviđen dodatak od tri četvrtine od 27 posto, a pri umirovljenju će moći birati što je povoljnije za njih. Pavić je s tim u vezi naglasio kako 300.000 građana prima minimalnu plaću ili do 80 posto prosječne, a takvi, ostanu li u drugom stupu, ne bi dohvatili ni minimalnu mirovinu. No, nema govora o nacionalizaciji drugog stupa, kaže. "Dapače, želimo ga jačati".

U Vladi vjeruju da će tome pripomoći i mogućnost većeg ulaganja mirovinskih fondova u strateške državne projekte, što je ponajprije važno za mlađe osiguranike. Usto, zakonskim promjenama predviđena je i mogućnost da se pri odlasku u mirovinu ubuduće jednokratno povuče do 15 posto kapitalizirane štednje. Za sadašnje i buduće umirovljenike, pak, proširuje se mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje cijele mirovine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nema govora o nacionalizaciji drugog stupa, a već je sačinjen od 75% ulaganja u hrvatske državne obveznice? A jačat će ga daljnjim ulaganjima u “strateške državne projekte”? Prisjetimo se dodašnjih “strateških projekata”: autoceste, HŽ, Uljanik, 3.maj, Petrokemija, sve redom spalionice novca od kojih se čovjek naježi. To je samo još jedan dokaz da HDZ/SDP ne odustaje od socijalizma i planske ekonomije, te da namjeravaju staviti svoju šapu i na zadnju kunu koja vam je još ostala.

Moj savjet – ulažite u kriptovalute, koliko god bile volatilne, ministar Pavić vam ih ne može preusmjeriti u svoje spalionice novca. Svi drugi oblici ulaganja/financijski instrumenti dostupni u Hrvatskoj su uništeni i opljačkani ili će to uskoro biti, pa tako i drugi stup.

Reforma ova reforma ona.. a nitko ne spominje kako to da naši mirovinski fondovi, s astronomskim primanjima ne mogu pametno uložiti te novce i samostalno namirivati potrebe svojih ulagatelja.

Nitko ne priča o propalim investicijama i milijardama koje su razdjeljene uokolo.. tu se krije j…ih 40 mlrd. kuna koje fale u mirovinskom sustavu

ulagat ce u golf terene?

New Report

Close