Presuda Općinskog suda u Gospiću u korist tužiteljice u slučaju franak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. svibanj 2015. u 16:39
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Općinski sud u Gospiću donio je nepravomoćnu presudu protiv Privredne banke Zagreb.

Općinski sud u Gospiću donio je nepravomoćnu presudu protiv Privredne banke Zagreb zbog jednostrane promjene kamatne stope u ugovoru o kreditu vezanom uz švicarski franak, označujući tu odredbu ugovora nepoštenom i ništetnom, te naložio banci da tužiteljici isplati po toj osnovi preplaćeni iznos.

Riječ je o prvoj pojedinačnoj presudi nakon presude Vrhovnog suda u 'slučaju franak', izvijestila je Udruga Franak koja je na svom Facebook profilu donijela preslik presude Općinskog suda u Gospiću, objavljene 25. svibnja.

Općinski sud u Gospiću usvojio je tužbeni zahtjev tužiteljice protiv PBZ-a i naložio toj banci da tužiteljici isplati 11.445 švicarskih franaka u kunskoj protuvrijednosti sa zakonskim zateznim kamatama te da nadoknadi trošak parničnog postupka.

Tužiteljica je ugovor o kreditu s PBZ-om sklopila u prosincu 2006. godine na iznos od 141.600 CHF s rokom otplate od 360 mjeseci, a promjenjiva kamatna stopa na dan zaključivanja ugovora bila je 4,3 posto godišnje.

Uvažavajući stav Vrhovnog suda, Općinski sud u Gospiću smatra da je nerazumnjiva odredba vezana uz promjenjivu kamatnu stopu iz ugovora o kreditu, da je samim tim ista odredba odnosno dio odredbe nepošten, te da je sukladno tome u tom dijelu ugovor ništetan.

PBZ-u je naloženo da tužiteljici isplati iznos koji predstavlja razliku između iznosa redovitih kamata obračunatih po osnovnom ugovor o kreditu i iznosa redovitih kamata obračunatih prema naknadnim odlukama banke o promjeni kamatnih stopa.

Stav suda je da zastara prava na zahtjev za isplatu preplaćene kamate teče od dana 14. lipnja 2014. godine, kada je Visoki trgovački sud donio pravomoćnu odluku u kolektivnoj tužbi.

"To je pozitivan stav za sve dužnike koji namjeravaju tužiti banke jer je moguće potraživati cjelokupna preplaćena sredstva po nezakonitoj kamati", navode iz Udruge Franak.

Komentirajte prvi

New Report

Close