Prekršaj počinio u Hrvatskoj, živi u Švicarskoj a kaznu mora platiti u Londonu

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2016. u 10:44
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

‘Nije meni problem platit tih 116 franaka, ali me nervira i ne ide mi u glavu da tu kaznu moram platiti izvan moje domovine, iako sam prekršaj počinio u njoj’, kaže Kapulica

Ivan Kapulica, Hrvat koji godinama živi u Švicarskoj je prije šest godina, točnije u lipnju 2010. počinio prometni prekršaj u Zagrebu jer je pakrirao svoj mercedes ML švicarskih registracijskih oznaka, na krivom mjestu.

"Prvi put sam nakon pet i pol godina, u prosincu 2015. dobio obavijest "Zagrebačkog Holdinga", odnosno "Zagrebparkinga" da sam uopće počinio prekršaj 2010. i da za to moram na neki račun u Londonu platiti 89,88 švicarskih franaka. Nitko se 5,5 godina nije udostojio javiti mi za taj prekršaj. Bilo mi je odmah čudno zašto prekršaj iz Hrvatske moram platiti u Londonu?! U "Zagrebačkom Holdingu" su mi rekli da ne znaju o čemu se radi i da se obratim toj tvrtki u Londonu, gdje moram platiti kaznu", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Kapulica te dodao kako je nazvao i u London.

"Na taj broj u Londonu stalno se javljaja automatska sekretarica koja je samo ponavljala kako se mogu na prekršaj žaliti. Slijedom toga ja sam se i žalio, ali sam početkom kolovoza ove godine dobio odgovor da se moja žalba odbija i da i dalje moram platiti kaznu, koja sada nije više iznosila 89,88, već 115,99 franaka (uračunat trošak postupka žalbe) i to ponovno na bankovni račun Societe Generale banke u Londonu, za koji sam dobio i IBAN. Da budem u potpunosti jasan, nije meni problem platit tih 116 franaka, ali me nervira i ne ide mi u glavu da tu kaznu moram platiti izvan moje domovine, iako sam prekršaj počinio u njoj. Zaista neobično i nešto što nikada nisam doživio, iako sam prošao cijeli svijet", zaključuje Ivan Kapulica.

Holding je odgovorio kako oni imaju sklopljen sporazum sa specijaliziranom tvrtkom u inozemstvu koja prikuplja podatke o vlasnicima ili korisnicima vozila inozemnih registracijskih oznaka te im u ime podružnice dostavlja pozive za plaćanje nepodmirenih dugovanja po ispostavljenim dnevnim parkirališnim kartama. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Isti slučaj imam i ja odnosno moj otac. Automobil je te 2010. bio registriran u Njemačkoj i nedavno je dobio kaznu od cca 80ak eura. Ali ne pada nam na pamet platiti tim lihvarima.
Prvo prošlo je 6 godina tj. sve je otišlo u zastaru.
Drugo: na fotografiji priloženoj uz kaznu ne vidi se dobro o kojem je vozilu riječ, niti gdje je bio parkiran. Vidi se samo tablica, jer je vozilo slikano po marku, tako da je tablica mogla biti i kompjuterski namještena.
Treće: Čuo sam da ta firma iz Londona, kao i jedna iz Njemačke rade po principu APP.
Savjet svima… ako imate ovakav slučaj ništa ne plaćajte.

New Report

Close