Pregovarački tim Vlade primio informaciju MOL-a, Vlada će zauzeti stav

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2013. u 11:30
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Pregovarači tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju udjela koji ta mađarska kompanija ima u Ini, a hrvatska će Vlada u najkraćem roku zauzeti stav o tome, priopćeno je večeras iz Ministarstva gospodarstva.

Pregovarači tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju udjela koji ta mađarska kompanija ima u Ini, a hrvatska će Vlada u najkraćem roku zauzeti stav o tome, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

"Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju MOL-ovog udjela u Ini. Obzirom na nove okolnosti koje stajalište Mola donosi, hrvatska Vlada će u najkraćem roku zauzeti stav i o tome obavijestiti javnost", navodi se u priopćenju.

"Hrvatska Vlada učinit će sve kako bi INA ostala energetski lider u regiji, sve što je u najboljem interesu tvrtke, njezinih zaposlenika, energetske stabilnosti države i ukupnog gospodarstva", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

MOL je večeras objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini.

"Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije", priopćeno je iz MOL-a.

Ta je obavijest objavljena kasno poslijepodne, nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini.

Kako su nakon tog sastanka izjavili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim u razgovorima s MOL-om, te glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar, sastanak je pokazao da ima dosta otvorenih pitanja i nesuglasica, da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dviju partnera, ali i da će nastaviti pregovore.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close