Predsjednički kandidati uspjeli mobilizirati birače

Autor: Ante Pavić , 28. prosinac 2014. u 19:30
Za izbore je u državnom proračunu izdvojeno 67,6 milijuna kuna

Do 16 sati u nedjelju na birališta izašlo 36,6 posto birača, 3,5 posto više nego na izborima 2009. godine.

Usprkos lošim prognozama, odaziv birača na ovonedjeljnim predsjedničkim izborima bio je veći nego 2009. godine.

Do 16 sati na birališta je izašlo 36,36 posto birača, dok ih je na prethodnim izborima bilo 3,5 posto manje. Ukupno je do 16 sati glasalo nešto više od 1,2 milijuna građana. Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj županiji, gdje je izašlo preko 40 posto glasača, a najmanje zainteresirani za izbore bili su stanovnici Krapinsko-zagorske županije kojih je glasalo 33, 6 posto. Iako DIP još uvijek nije izvijestio koliko će biti troškovi predsjedničkih izbora, u ovogodišnjem rebalansu proračuna za provedbu izbora rezervirano je 67,6 milijuna kuna. Usporedbe radi, ovodgodišnji izbori za zastupnike u Europskom parlamentu koštali su više od 60 milijuna kuna.

Svaki predsjednički kandidat smije potrošiti do osam milijuna kuna na promidžbu. Kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović prikupila je ukupno 2,4 milijuna kuna, a potrošila 2,5 milijuna. Nešto manje od 2,1 milijun kuna uplatili su tvrtke i građani SDP-ovu kandidatu Josipoviću koji je na promidžbu potrošio 5,4 milijuna kuna, dvostruko više od glavne protukandidatkinje Grabar-Kitarović. Razliku do oko šest milijuna kuna koliko je Josipović ukupno skupio dale su političke stranke koje podupiru njegovu kandidaturu. Milan Kujundžić, kandidat Hrvatske zore za kampanju je skupio 564.559 kuna, a potrošio 390.806 kuna, dok su donatori Ivanu Sinčiću uplatili 102.332 kuna. On je na promidžbu dosad potrošio 92.627 kuna, pokazuje izvješće.Unatoč tome što vremenske neprilike nisu demotivirale birače, snijeg je ipak otežao ovonedjeljno glasovanje.

Tako do 15 sati zbog snijega još uvijek nije bilo otvoreno biračko mjesto u Kozičkim Poljicima, na vrgoračkom području, na kojem je upisano 75 birača. Većina od 6259 biračkih mjesta su otvorena u sedam sati ujutro, iako neka kasnije od predviđenoga kao na primjer tri biračka mjesta u samoborskom gorju sa 72 birača koja su nakon očišćenog pristupa otvorena poslijepodne. Predsjedničke izbore nadgledalo je 21.819 promatrača. Od toga su 794 promatrača regrutirale nevladine udruge, njih 21.012 političke stranke, a dolaze i četiri strana promatrača iz Litve i Letonije. Rad DIP-a nadgledalo je 11 promatrača, od čega devet iz udruga, a dvojica iz političkih stranaka. Najviše promatrača prijavio je HDZ, njih 9782, od čega će 61 nadgledati izbore u inozemstvu.

 Iz GONG-a su objavili da izbori prolaze u demokratskoj atmosferi, ali su upozorili i na kršenja izbornih pravila. Objavili su da su zaprimili neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, odnose na kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i promatrača te stanje popisa birača. GONG-u je tako dojavljeno da birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima HDZ-a, dok je u Zagrebu jedan promatrač Kolinde Grabar Kitarović primijećen kako stoji iznad članova biračkog odbora i zapisuje tko je izašao na glasanje. K tome, GONG je primio jednu dojavu o glasanju običnom olovkom te jednu dojavu o sumnji da su svi članovi jednog biračkog odbora članovi HDZ-a, što je upućeno na provjeru Državnom izbornom povjerenstvu.

Naravno, izbori nisu prošli bez izjava predsjedničkih kandidata nakon njihova glasanja na biračkim mjestima. Aktualni predsjednik Ivo josipović koji se bori za drugi mandat kazao je da bi volio pobijediti u prvom krugu. "Imam jako dobar osjećaj. Očekujem pobjedu, što bih drugo", rekao je Josipović.Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović kazala je da je birala po programu. Po "Programu za bolju Hrvatsku, naravno", kazala je Grabar Kitarović aludirajući na program svoje stranke. Ivan Vilibor Sinčić otkrio je da je njegova kandidatura samo uvod u ambiciju Živog zida da postane parlamentarna stranka. "Naravno, idemo i na parlamentarne izbore, kazao je Sinčić.

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku, Milan Kujundžić i dalje smatra da glasuju samo Hrvati pa je kazao da "Hrvati moraju sama odlučiti". "Samo stabilno susjedstvo sigurnost stabilnosti Hrvatske", kazao je odgovarajući na novinarske upite. Do zaključenja ovog broja nisu došli rezultati odaziva poslijepodne, ali je predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio da očekuje izlazak većeg broja ljudi jer su tokom tri godine prvi izbori koji bi trebali motivirati barem 50 posto birača. "Imali smo nekoliko europskih izbora, lokalne izbore. To su jako mali odazivi, i u biti ne govore dovoljno o raspoloženju nacije", rekao je Milanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close