Predsjednica u Velikoj Britaniji o poticanju ulaganja u Hrvatsku

Autor: Marija Brnić , 09. listopad 2016. u 22:00
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Londonu boravi dva dana/Igor Šoban/PIXSELL

U pratnji neće biti hrvatskih gospodarstvenika, ali će jačanje gospodarskih veza biti važna tema susreta.

Pripremom za nove političke i gospodarske odnose nakon Brexita predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započinje se baviti ovog tjedna velikim dvodnevnim službenim posjetom Velikoj Britaniji, gdje će biti primljena na najvišoj političkoj razini.

U utorak će najprije u Buckingamskoj palači razgovarati s britanskom kraljicom, a potom slijede sastanci s premijerkom Theresom May, te s predsjedavajućim Gornjeg doma parlamenta Lordom Fowlerom, a osim s ministrima vanjskih poslova i obrane, susrest će se drugog dana i s ministrom gospodarstva energetike i industrije Gregom Clarkom. Prema informacijama s Pantovčaka, u pratnji Predsjednice neće biti hrvatskih gospodarstvenika, ali će jačanje gospodarskih veza biti važna tema susreta. Dosadašnji bilateralni gospodarski odnosi s Britanijom zaostajali su za nekim drugim gospodarskim predvodnicama u EU i u segmentu trgovinske razmjene i izravnih ulaganja.

Poboljšanju pozicije na ljestvici ulagača u Hrvatsku Britaniji je pridonijelo BAT-ovo preuzimanje rovinjskog TDR-a, no interesa za ulaganja u Hrvatsku ima, posebice u sektoru energetike i nekretnina, gdje su dosadašnji pokušaji zapinjali na administrativnim i pravnim procesima. Poseban fokus Predsjednice imat će posjet Bloombergu i susret s predstavnicima startup i IT tvrtki, što je sektor za koji britanski ulagači sve više "bacaju oko" u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme britanski su fondovi za rizična ulaganja u London privukli velik broj hrvatskih startupova, od kojih Predsjednica želi iz prve ruke čuti njihova iskustva.

Iako službeno nema informacija koliko je točno hrvatskih tvrtki koje su preselila sjedišta i poslovanje razvijaju iz Londona i s kim od njih će Predsjednica imati prilike razgovarati, najpoznatiji slučaj "selidbe" o kojemu je proljetos čula javnost u Hrvatskoj proizvođač je električnih automobila Mate Rimac iz Samobora. No, koliko je poznato, britanski investitori uspjevaju osigurati odskočnu dasku na globalno tržište i za druge hrvatske inovatore poput projekta nekadašnjeg vlasnika HG-Spota Hrvoja Prpića, koji u Londonu razvija projekt trodimenzionalnog virtualne trgovine, a marketinški se u Londonu uzdiže i Bellabeat, čiji je osnivač Sandro Mur koji je razvio pametni privjesak sustav za praćenje zdravstvenog stanja Leaf. 

Komentirajte prvi

New Report

Close