Pred nama najhladnija zima u posljednjih 100 godina?

Autor: Agencija VLM , 29. studeni 2013. u 10:35
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Zima pred nama će biti jako duga i hladna, a prema tvrdnjama nekih svijetskih meteorologa možda čak najhladnija u posljednjih 100 godina.

Zima pred nama će biti jako duga i hladna, a prema tvrdnjama nekih svijetskih meteorologa možda čak najhladnija u posljednjih 100 godina. Dominik Jung, njemački meteorolog koji je iznio ovu tvrdnju, kaže kako će zima biti izuzetno jaka. Prosinac i siječanj će na Balkanu biti jako hladni, dok će veljača biti malo toplija. Jung kaže kako je moguće da dnevne temperature budu minus deset, a noću čak i minus 25. Uz dosta snijega, pa i mećave, naročito u siječnju i jak vjetar.

Domaći meteorolozi još uvijek nisu napravili dugoročnu vremensku prognozu za zimu, te će tek za nekoliko dana moći reći kakva je zima pred nama. Međutim u sljedeća dva dana prognoziraju jako hladno vrijeme. Prvi snijeg početkom tjedna zabijelio je cijelu BiH i sa sobom donio minuse, a slično vrijeme zadržat će se i sljedećih dana. Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum kazao je kako će u idućim danima biti izrazito promjenjivo i nestabilno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Već jučer su u većem dijelu BiH zabilježene jako niske temperature, a i u idućim danima se, prema Zulumovim riječima, očekuje se u Bosni od -7 do 2 stupnja, a u Hercegovini maksimalno do 6 stupnjeva. Za vikend će u BiH biti stabilno vrijeme bez padalina.

Međunarodne meteorološke postaje, pak, tvrde kako će ponovno 1. prosinca uslijediti još jedan veliki hladni val koji će u sve predjele, pa i one najniže, donijeti snijeg i niske temperature. Temperature će i po Meteorološkoj web-stranici Foreca biti izuzetno niske. I Norveški meteorološki institut, koji slovi za jedan od najboljih u svijetu, navodi kako će temperature u idućim danima pasti do -10 stupnjeva. Prema prognozama FHMZ-a BiH, danas se u Bosni po kotlinama očekuje magla i niska naoblaka prijepodne. Vjetar slab, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka će biti uglavnom između – 7 i – 2 °C, na jugu Hercegovine od 0 do 5 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 1 i 6 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 11 °C. Snijeg se ponovno u većem dijelu zemlje očekuje u nedjelju ujutro. Jutarnja temperatura zraka između – 5 i 0 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između – 1 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C.

Komentirajte prvi

New Report

Close