Potrošačka košarica više od duplo skuplja od prosječne plaće

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2019. u 09:10
Foto: Getty Images

Sindikati, građani i ekonomsti su jedinstvenog stava da je ovakvo stanje neodrživo i da se podhitno mora poduzeti značajnija akcija kako vi se unaprijedio životni standard građana.

Potrošačka košarica u BiH sve je skuplja, a platežna moć građana sve manja. Najgore prolaze obitelji s malom djecom, zaposleni u realnom sektoru, a najugroženiji su umirovljenici.

Sindikati, građani i ekonomsti su jedinstvenog stava da je ovakvo stanje neodrživo i da se podhitno mora poduzeti značajnija akcija kako vi se unaprijedio životni standard građana.

Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi 2019 KM, a prosječna plaća u FBiH 914 KM- podaci su Saveza samostalnih sindikata BiH. Za mnoge obitelji, mjesec se svodi na čisto preživljavanje.

Posebno teško preživljavaju građani sa skromnijim primanjima. Nedovoljna socijalna davanja, ali i niske plaće u realnom sektoru – ovakvi podaci samo potkrepljuju činjenicu da je život postao puko preživljavanje, a da vlasti zaostaju s reformama smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Oko pola zaposlenih radnika, oko 400.000, ima prosječnu plaću od 600 maraka. Hipotetski da imamo dva radnika koji rade u obitelji to je puno manje od te potrošačke košarice tako da ni dvije plaće iz tzv. realnog sektora ne mogu pokriti sve silne troškove. To pokazuje kako građani stvarno žive", pojasnio je Hadžić.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH kažu da je ovo samo još jedan dokaz da vlasti moraju prihvatiti činjenicu da zarade moraju biti povećane u nadolazećem periodu.

"Svaka plaća ispod 1000 maraka u Bosni i Hercegovini je nedostatna za život. Ono što je problematično je da građani umjesto da traže rješenje problema unutar same svoje zemlje biraju jedan lakši put, a lakši put je odlazak vani", naveo je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Kako bi spriječili daljnji odlijev mladih angažman najavljuju i poslodavci i sindikati. Već je spreman prijedlog seta zakona iz oblasti rada i socijalne politike, koji bi situaciju u BiH trebao podići na višu razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close