Potencijali Vukovara u Padovi oduševili talijanske investitore

Autor: Suzana Varošanec , 01. veljača 2018. u 14:27
Dio kompleksa Borova mogao bi biti ponuđen novim investitorima/Žarko Bašić/PIXSELL

Potencijalni ulagači iskazali zanimanje i za ulaganje i pokretanje poslovanja na području Varaždinske županije.

Jedna od većih investicija koja se u zadnje vrijeme spominje u Vukovaru je otvaranje tvornice namještaja talijanske tvrtke Florian, no to nije jedini ulagač iz Italije koji bi ondje mogao pokrenuti poslovanje.

Predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, ovih su dana u Padovi na konferenciji  „Internacionalizacija tvrtki Veneta u Hrvatskoj“ u organizaciji Confindustrije Padova, održali prezentaciju o gospodarskim potencijalima našeg grada na Dunavu. Reakcije su izvrsne, i veliko zanimanje iskazano je za pogodnosti koje se nude ulagačima u Vukovar. Neslužbeno se doznaje i da je posebno zanimanje iskazao jedan talijanski proizvođač kamena.

Kako su predstavljene komercijalne i investicijske mogućnosti samo nekih hrvatskih županija, posebice Varaždinske i Vukovarske, talijanski investitori iskazali su zanimanje, doznajemo, i za ulaganje i pokretanje poslovanja na području Varaždinske županije, pa je tako najavljen posjet nekoliko investitora  u prvoj polovici ove godine. Predstavljene su, naime, detaljno sve mogućnosti ulaganja, gospodarske zone i postojeći talijanski ulagači koji uspješno posluju na području Varaždinske županije, poznate i kao jedne od najkonkurentnijih i transparentnih županija u Hrvatskoj. 

"Ovo je važan iskorak s ciljem privlačenja investitora iz Italije u Vukovar, kao dio kampanje za gospodarski opravak grada", kaže nam Penava. U prilog tome govori i podatak da je Confindustria Padova sastavnica reprezentativne grupacije i glavne trgovinske komore sa skoro 150 tisuća talijanskih tvrtki, dok u regiji Veneto okuplja oko 1600 proizvodnih tvrtki.

Iako su tema investicije i internacionalizacija tvrtki iz regije Veneto u RH, što se trgovinske razmjene tiče, Hrvatska se ustalila na 18. mjestu među glavnim tržištima izvoza te talijanske regije, i u posljednje dvije godine izvoz u Hrvatsku povećao se 19,7%, znatno više od prosječnih +9,8%. Vukovar pak, u kojem su posljednjih desetljeća gotovo zamrle gospodarske aktivnosti, sve je aktivniji u traženju ulagača i u tome ima uspjeha jer je Grad izlobirao i da se svi proizvođači odreknu dijela drvne sirovine za onog koji će investirati u Vukovar zbog otvaranja pogona i novih radnih mjesta, uz uvjet da je riječ o finalnoj proizvodnji.

U tijeku su i pregovori s proizvođačem dentalnih proizvoda, tvrtke u srbijansko-iranskom vlasništvu koji je zainteresiran pokrenuti proizvodnju u Vukovaru. Očekuje se da će taj poslovni plan biti prezentiran uskoro, nakon pregovora o lokaciji na kojoj će djelovati. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Marijane Grubišić, njihovi predstavnici već su obišli nekoliko lokacija, no danas dolaze moguće i u završni obilazak. 

"Prikupili su mnoštvo informacija vezanih uz zakonsku regulaciju i uvjete poslovanja u Vukovaru, i vrlo je izgledno da će donijeti za nas dobru odluku", kaže Grubišić.  Iako razmatraju lokacije u gradskom vlasništvu te neke privatne, nije isključeno i da im u funkciju bude dan i djelić kompleksa tvornice obuće Borovo. U zadnjoj je fazi, neslužbeno, potpisivanje ugovora s Borovom za zemljište koje bi Grad stavio u funkciju gospodarskih aktivnosti, u sklopu čega se ipak još   spominje i moguća suradnja s poznatim poduzetnikom u turizmu i drvnoj proizvodnji Darkom Pervanom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close