Poštinu 11-postotnom rastu prihoda od usluga kumovao i stečaj CityExa

Autor: Suzana Varošanec , 30. kolovoz 2016. u 22:01
Na kraju lipnja Pošta zapošljavala 9729 radnika, njih 420 više nego lani, Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatska pošta prihode najviše povećala kod pisama i hpekspres pošiljaka u inoprometu.

Ukupni prihodi Hrvatske pošte u prvih šest mjeseci ove godine porasli su za 10,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine – iznose 785 milijuna kuna te su veći za 75 milijuna, što je rezultat povećanja prihoda od poštanskih usluga. Prihodi od pisama tako su veći za 25,1 mil. kn, prihodi po obračunu u međunarodnom prometu za 8,6 mil. kn, a prihodi od hpekspres pošiljaka za 8,5 mil. kn. Navedeno povećanje povlači za sobom i potrebu za daljnjim ulaganjem u logističke procese, pa slijedi uskoro jedna od najvećih investicija Pošte u izgradnju novog sortirnog centra.

U navedenom je razdoblju pruženo ukupno 208,4 milijuna usluga, odnosno 11 milijuna usluga više nego lani. Ostvarena neto dobit iznosi 50 milijuna kuna. Povećanje opsega posla pratili su i veći troškovi osoblja usljed vala zapošljavanja unazad godinu dana, pa je na kraju lipnja Pošta zapošljavala ukupno 9729 radnika, odnosno njih 420 više nego lani. Trend rasta prihoda od prodaje vidljiv je na svim glavnim skupinama, a najveći je u skupini poštanskih prihoda, kako i navode u kompanijskom nerevidiranom polugodišnjem financijskom izvješću. Poštanski prihodi s udjelom od 67% u ukupnim prihodima ostvareni su u iznosu od 522 milijuna kuna, i u odnosu na lani veći su za blizu 50 mil. kn. Generalno, pak, na rast prihoda utjecalo je više čimbenika, u prvom redu to je povećanje količina kod postojećih kreditiranih kupaca, ali su zaključeni i ugovori s novim kupcima, što je tržišna reakcija nakon prestanka rada CityExa, dotad najvećeg alternativnog davatelja na tržištu. Također navode i da je zamjetan porast prihoda i od fizičkih osoba.

S druge strane, na porast ukupnih rashoda utjecali su rashodi od nerealiziranih gubitaka s osnove usklade vrijednosti portfelja u vlasništvu Hrvatske pošte, kao i rashodi s osnove prijevremenog otkupa dijela obveznica, pri čemu su istodobno rashodi za kamate na obveznice smanjili.

Komentirajte prvi

New Report

Close