Poslovi s mobilnim operaterima ENT-u povećali dobit

Autor: Bernard Ivezić , 29. listopad 2018. u 21:59
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ugovori s A1 Hrvatska, HT-om i Tele2.

Ericsson Nikola Tesla snažno je podigao profitabilnost u prvih devet mjeseci na temelju novih poslova za tri mobilna operatera u Hrvatskoj. IT kompanija, čije su dionice u sastavu CROBEX-a, operativnu dobit je do kraja rujna podigla za 16,2 posto na 81,9 milijun kuna. Neto dobit u tom je razdoblju narasla za 20,2 posto na 62,3 milijuna kuna, dok je prihod Ericssona NT povećan za 1 posto na 1,08 milijardi kuna. Najveći rast kompanija je ostvarila u Hrvatskoj, od 27,1 posto na 231,8 milijuna kuna prihoda.

Za A1 Hrvatska, bivši Vipnet, Ericsson NT je u srpnju u Zagrebu isporučio potpuno funkcionalnu 5G tehnologiju na kojoj se mogu postići brzine 20 Gbit/s u stvarnom okruženju. Za A1, usto, modernizira i proširuje mobilnu mrežu.

Za Hrvatski telekom kompanija radi modernizaciju mobilne mreže, koju je HT želi dovršiti do kraja 2019. i za što je predvidio milijardu kuna. U srpnju je HT-u isporučio opremu za 5G, i to u Istri. Ericsson NT radi HT-u i na održavanju i izgradnji fiksne mreže. Trećem operateru, Tele2, Ericsson je povećao kapacitet jezgrene govorne mreže. Ostali izvori prihoda slabije su rasli. Na Ericssonovom internom tržištu, glavnom izvoru prihoda Ericssona NT, rast je bio svega 3,4 posto, a u slobodnom izvozu zabilježen je pad od 28,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close