Poslodavci upozorili Vladu na negativne posljedice odluke o ‘švicarcima’

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2015. u 13:42
FOTO: Thinkstock

Moguće negativne posljedice takve ishitrene odluke kao što su smanjenje proračunskih prihoda, kreditnih plasmana, i prema građanima i prema tvrtkama, povlačenje kapitala ili gašenje radnih mjesta u konačnici će opet platiti građani.

Hrvatska udruga poslodavaca zabrinuta je zbog inzistiranja Vlade da probleme s otplatom kredita u švicarskim francima rješava jednostrano, bez dogovora, na način koji je upitno pravno održiv te koji dodatno ugrožava hrvatsko gospodarstvo. Hrvatska udruga poslodavaca u potpunosti podržava odluku da se socijalno ugroženim osobama mora i treba pomoći, međutim, donošenje zakonskih rješenja kojima se štite interesi nekoliko desetaka tisuća hrvatskih građana od kojih je samo dio njih zaista socijalno ugrožen, a na teret svih ostalih građana smatra nepromišljenim.  

"Svjesnim guranjem banaka u gubitke i inzistiranjem da se trošak planirane konverzije u potpunosti prebaci na njih bez ikakve participacije i odgovornosti druge i treće strane, unosi se dodatna pravna nesigurnost u zemlju što doprinosi visokoj razini nepovjerenja potencijalnih ulagača. Moguće negativne posljedice takve ishitrene odluke kao što su smanjenje proračunskih prihoda, kreditnih plasmana, i prema građanima i prema tvrtkama, povlačenje kapitala ili  gašenje radnih mjesta u konačnici će opet platiti građani. Kao i troškove koji mogu proizaći iz gubitka sudskih sporova koji bi mogli uslijediti ako se predložena rješenja bez izmjena zaista i donesu. Posebno plaši lakoća donošenja takve odluke uz nedostatak temeljite analize procjene učinka. Kako pozitivnih, tako i negativnih. Hrvatska udruga poslodavaca zato apelira da se održivo rješenje za socijalno ugrožene dužnike u švicarskim francima, sukladno uputama europskih i međunarodnih institucija, donese dogovorno, na temelju stručnih i detaljnih analiza i na način koji neće ugrožavati ionako krhki i preslabi oporavak hrvatskoga gospodarstva", naveli su u priopćenju. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Samo da ne docekamo zoku na vlasti poslije 1.1. kad okrene plocu i kaze nema vise

@Inverter
Ma to je radi vremenske razlike. Mada se ja inace dizem rano jer su me od malena ucili da tko rano rani dvije srece grabi pa me straj da mi koja sreca ne pobjegne. Cuj po pitanju vracanja to je upitno. Vrc ide na vodu dok se ne razbije. Ja ovo mogu gledat do jedne granice,a onda slijedi resetiranje na nacin da prodam sve sto imam u Hrvatskoj i prebacim pod palme. E sad da li ce tada moja pokoljenja vracat ne znam cisto sumnjam. Za sada ni ja ne vracem jer porez na dohodak placam vani.

Što se nisu javljali kome HBOR dijeli novce i po kojim uvjetima.

Inače ne podržavam ovo što je Vlada napravila jer je oštetila ljude koji su uzimali kredite u eurima i kunama.

I što to znači da će riješiti i problem kredita u Eurima?

Što će i onima koji su uzeli lovu u Eurima smanjiti osnovicu za 50 %.

Nadam se da ovima u Švicarcima neće se opet pomagati, sada kad imaju kredit u Eurima.

Frankie Frankie 2:1510.9.2015.

@hromax

Koliko si uzeja Svicaraca? Nece ova Vlada ukinit nista nego ce teret glupih odluka pojedinaca podijelit na sve nas koji svicarce nismo ni jeli ni mirisali. Eto ja svicarca nisam taka ni izoliranim stapom,a na kraju cu morat na neki nacin(veci porezi i slicne magije) vracat dugove domacim svicarcima.

ti ces vracat.mudrijasu ,vec vracas i ti i ja i tvoja 4 pokoljenja ,ono sto je zaduzeno+pokradeno, u ovih 20 i kusur godina..

New Report

Close