Poslodavci: Ništa bez izmjena ZOR-a, sindikati dezinformiraju

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 21. siječanj 2014. u 22:00
Ivica Mudrinić, Davor Majetić i Petar Lovrić/Žarko Bašić/PIXSELL

Zapošljavanje će ovisiti o javnim investicijama, uspjehu Zakona o strateškim investicijama i o okolnostima na tržištu rada, poručio je Ivica Mudrinić.

Samo ljudi koji nisu prijatelji ove države mogu podržavati generalni štrajk, poruka je Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja poziva Vladu da ne odustane od izmjena Zakona o radu (ZOR), navodeći da je taj zakon presudan za poticanje zapošljavanja.

Kažu da bi nezaposlenost lako mogla dosegnuti 400.000, ali nakon ožujka, zbog sezonskog zapošljavanja ipak očekuju jači pad broja registriranih na Zavodu za zapošljavanje."Zapošljavanje će ovisiti o javnim investicijama, uspjehu Zakona o strateškim investicijama i o okolnostima na tržištu rada", poručio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.Poslodavci se boje da bi pozivanje na generalni štrajk, odnosno prikupljanje potpisa, moglo zaustaviti proceduru izmjena ZOR-a, a tvrde da se u kampanji protiv zakona sindikati služe netočnim informacijama. Plaše radnike značajnim povećanjem radnog tjedna, navodnim lakšim otpuštanjem te zamjenom stalnih radnika onima iz agencije koje će mizerno plaćati, tvrde HUP-ovci, a istina je da taj zakon omogućuje preraspodjelu radnog vremena, pri čemu bi, sukladno planu, u jednom dijelu godine radili i do 56 sati, a prosječno 40 sati tjedno.

 

Majetić

O pojednostavljenju otpuštanja nije se ni stiglo razgovarati

"Izmjena je u tome da za takvu preraspodjelu više neće biti potrebno imati kolektivni ugovor, već će poslodavac moći preraspodjelu dogovarati s radnikom, a to sindikati žele izbjeći",  objasnio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.Majetić tvrdi da se o pojednostavljenju otpuštanja nije ni stiglo razgovarati, već jedino o prijedlogu da poslodavac više nije obvezan kod poslovnog i osobno uvjetovanog otkaza radniku pronaći drugi posao ili financirati njegovu prekvalifikaciju. Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u, istaknuo je da se u zakon prvi put uvodi institucija "nedostataka", što znači da će poslodavci biti najprije upozoreni na nepravilnost i imati osam dana za popravak stanja, dok su se po sadašnjim propisima i u slučaju manjeg prekršaja suočavali s visokim kaznama. Iako je Zakon o radu iznimno važan kao poticaj za lakše zapošljavanje, poslodavci su istaknuli da je to samo jedna od niza poluga koje moraju pokrenuti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sve vas veliki “poslodavci” i veliki umovi treba na Goli otok.

Radnici u agencijama rade za minimalnu plaću, a spremačicama je često i skraćeno radno vrijeme( na 5 ili 6 sati sa punog radnog vremena) za isti posao koji je odrađivan u punom radnom vremenu da bi im se manje platilo…

New Report

Close