‘Posljednji je trenutak – mijenjajte smjer!’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. svibanj 2013. u 12:17
Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjednici transparentima i povicima poručuju vladajućima da promjene smjer svoje politike ili će ih maknuti s vlasti.

 Petnaestak tisuća sindikalaca krenulo je u povorci iza 11 sati s Trga Francuske Republike Ilicom prema Trgu bana Jelačića na prosvjedni skup protiv Vladine politike pod geslom "Mijenjajte smjer".

Prosvjednici iz svih krajeva Hrvatske dovoženi su na Trg Francuske Republike od jutarnjih stati s ukupno stotinjak autobusa, a priključili su im se brojni članovi sindikata iz Zagreba te građani i članovi različitih udruga koje su podržale sindikalni skup.

Povorka je predvođena kamionom s razglasom nakon kojega ide vatrogasno vozilo s uključenom sirenom, a potom slijedi kolona na čijem su čelu sindikalni čelnici s velikim transparentom "Mijenjajte smjer".

Prosvjednici zviždaljkama, zvečkama i metalnim bačvama koje im služe kao bubnjevi stvaraju popriličnu buku, a transparentima i povicima poručuju vladajućima da promjene smjer svoje politike ili će ih maknuti s vlasti.

Skup i rutu kojom se kreću prosvjednici osigurava policija, a zasad sve protječe bez incidenata. Zbog prosvjeda je obustavljen tramvajski promet u oba smjera od Frankopanske do Draškovićeve ulice.

Sindikalne središnjice koje organiziraju prosvjed očekuju da će se na Jelačićevu trgu okupiti daleko više od 15.000 članova sindikata, pa će se skup iz sindikalnog pretvoriti u sindikalno-građanski prosvjed.

Sindikalni prosvjed podržali su Katolička crkva, braniteljske udruge, razne nevladine organizacije i oporbene stranke, u prvom redu HDZ i Hrvatski laburisti. Sindikalci su najavili da na prosvjedu neće biti stranačkih obilježja.

Predsjednici središnjica najavili su da će nakon skupa na Jelačićevu trgu, koji bi trebao trajati oko sat i pol, odšetati do Maksimira, gdje proslavu 1. svibnja organizira Grad Zagreb.

Sindikati u prigodnim lecima pod nazivom "Posljednji je trenutak – mijenjajte smjer!" traže napuštanje politike štednje, otvaranje radnih mjesta, očuvanje socijalne države uz besplatno liječenje i obrazovanje, ukidanje rada bez zasnivanja radnog odnosa za 1.600 kuna, oporezivanje banaka i financijske industrije, kažnjavanje neisplate plaća, povlačenje Zakona o reprezentativnosti i sl.

Komentari (4)
Pogledajte sve

“Sindikalni prosvjed podržali su Katolička crkva, braniteljske udruge, razne nevladine organizacije i oporbene stranke, u prvom redu HDZ i Hrvatski laburisti. Sindikalci su najavili da na prosvjedu neće biti stranačkih obilježja.”

Moj stari je isao pod zemlju u rudnik uglja da bi mene othranio. Zbog toga ja imam ogromno postovanje za sindikate. Sto kaze pjesma I’m as blue as boy can be.

Zbilja je tuzno vidjeti da se za radnicke predstavnike prodaju oni koji u zivotu nisu nikada nista proizveli i od kojih je ogromna vecina citav zivot sisala proracun. Jedino za sto se oni brinu je da se na hrvatske radnike natovari jos vise tereta i jos vise parazita.

Od kada se HDZ, Lesar, Ribic, Sever, Bozanic, nevladine i braniteljske udruge brinu za radnike broj hrvatskih radnika se prepolovio, a broj onih koji parazitiraju na njihovom radu se znacajno povecao. Nije ovo nikakav skup potpore radnicima ovo je okupljanje parazita koji zele jos vise iscijediti hrvatskog radnika kako bi zadrzali svoje privilegije.

Ljubitelji graha,masnih kobasica,plastičnih posudica-ujedinite se i povećajte plaće vaših vrlih vođa,daju vam uniforme,kape,jakne-možda uz malu provizijicu kod nabave-ovo je samo slutnja,i u nove neradne pobjede[emo_smijesak]

stvarno suludo, nositelji prosvjeda su najprivilegiranija skupina u državi a jedina mogućnost promjene smjera je da im se oduzmu nečasne privilegije i da ih se napokon počne otpuštati. a oni prosvjeduju jer bi htjeli još veće privilegije.

eto u što se izmetne država kad nitko nema mu-a da je vodi…

“Ostati ćemo robovi samo nam dajte da radimo i platite nam taj rad i skratite nam radno vrijeme i dajte nam pravo na besplatni topli obrok i dajte nam naknadu za prijevoz i samo nam dajte i mi ćemo ostati robovi… Zapravo, molimo vas da nam dopustite da budemo robovi, jer pobogu, ljubljeni gospodari, kako ćemo živjeti ako nećemo raditi za vas…”

New Report

Close