Poskupjet će cigarete

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2016. u 08:22
Foto: Thinkstock

Cigarete će do početka 2018. poskupjeti za dvije kune, procjenjuju u duhanskoj industriji. Bit će to posljedica najavljenog povećanja trošarina na duhanske proizvode, u sklopu predstavljanja porezne reforme.

Prema planu ministra financija Zdravka Marića, trošarine – a s njima i cijene cigareta – rast će u dva navrata, piše Jutarnji list.

Dizanje trošarina, koje je Hrvatska do početka 2018. dužna provesti zbog obaveza prema EU, i poskupljenje će biti tema sastanka na kojem će se predstavnici industrije u HUP-u naći s ministrom, kako bi ga upozorili da bi poskupljenje moglo imati znatne posljedice ne samo na duhansku industriju, već i na trgovinu i na proračun, u koji se slijeva više od 78 posto od prosječne maloprodajne cijene kutije cigareta.

U tezama zakona o trošarinama, koje je Ministarstvo financija uputilo u petak u javnu raspravu, objašnjava se da bi prema harmoniziranom europskom trošarinskom sustavu oporezivanja cigareta ukupna trošarina do početka 2018. trebala iznositi najmanje 60 posto maloprodajne cijene i ne smije biti niža od 90 eura za 1000 cigareta, dok sada u Hrvatskoj iznosi 84,82 eura.

Takvo dizanje trošarina, koje podrazumijeva minimalne trošarine od oko 14 kuna po kutiji cigareta, kažu sugovornici Jutarnjeg, podrazumijeva podizanje cijene najjeftinijih cigareta za dvije kune.

Komentari (7)
Pogledajte sve

prava gospoda ionako puše cigare


Hvala bogu da ce poskupjeti cigarate. Pa to bi bilo i normalno. U svim razvijenim zemljama Europe cigarate su od 4-5 do 6-7 eura. U svim nerazvijenim zemljama u Africi i Aziji cigarate su po 50 centi. Cigarate se trebaju visoko oporezivati jer su drustveni troskovi pusenja OGROMNI. Lijecenje pusaca placaju svi porezni obveznici (pusaci i nepusaci) i ne moze se taj otrov prodavati tako jeftino. Porez i trosarine cigarete trebaju biti takvi da kutija cigareta kosta u maloprodaji 50 kuna. Bit ce manje pusaca. Bolje za cijelu zemlju. Bolje za ljude. Bolje za proracun.
Krijumcaranje bas nece ici jer krijumcarene cigarate dolaze iz Bosne i Srbije, a granica prema tamo bas vise i nije kao prije jer se radi o vanjskoj granici EU. Tko zeli probati neka proba.

lijecili te sa 60-70 kao pusaca ili sa70-80 kao nepusaca troskovi su isti. a najveci su za nepotrebna “lijecenja” i “preventivne dijagnostike”, koji idu ruku pod ruku

@jovan
Kako to sada ima veze poskupljenja cigarete sa ADRS??

ako cijena cigareta ode gore, dionica ADRS ide dolje

New Report

Close