Posao iz snova u državnoj firmi: Pojaviš se na radnom mjestu i dobiješ veću plaću

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2016. u 14:23
Foto: Thinkstock

Čitav svijet je izrugivao grčke službenike i namještenike koji su imali u svojim ugovorima odredbu o 10-postotnoj stimulaciji u slučaju ako ujutro na vrijeme dođu na posao.

Boris Lalovac, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar financija, svojedobno je javno očajavao nad činjenicom da u sklopu raznih kolektivnih ugovora u državnoj upravi i javnim službama ima čak 367 raznih dodataka na plaću, a jednako tako je govorio i kako će se pod povećalo javnosti morati staviti i razni dodaci na plaću u poduzećima u državnom vlasništvu.

Međutim, u moru tih stotina dodataka na plaću, od kojih je većina sasvim opravdana i razumna, ali je dio njih prilično apsurdan, pogledu javnosti je promaknuo podatak koji je u intervjuu Jutarnjem listu, onako ovlaš, iznijela nedavno smijenjena direktorica Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Anita Perković Škalic a prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, u tom intervjuu je Anita Perković Škalic opsežno obrazlagala zbog čega će tužiti ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, pa je govorila i o tome zbog čega i nije baš bila omiljena direktorica Agencije.

"Problem je većini bio i novi kolektivni ugovor koji je do mog dolaska garantirao 10 posto veću plaću svima koji su redovno dolazili na posao. Pregovaranjem smo tih 10 posto učinili varijabilnim dijelom koji je ovisio o mjesečnim prihodima te je taj postotak varirao, ovisno o tome je li i koliko plan realiziran. Naravno da, kad tome pribrojite i činjenicu da nisam pristala na povećanje plaće, pogotovo ne u situaciji kad je tjedna satnica 37 sati, nisam dobila puno pozitivnih bodova u situaciji koja je godinama vladala i koja je bila primjerenija nekim drugim vremenima", ustvrdila je u povodu toga Anita Perković Škalic.

Naravno, nas je u tom citatu najviše zanimala ta vesela odredba koja kaže da se radnicima jamči 10 posto veća plaća ako redovno dolaze na posao, a koja je poslije zamijenjena varijabilnom "stimulacijom" u slučaju ispunjavanja zacrtanih mjesečnih prihoda tvrtke.

Podsjetimo, čitav svijet je izrugivao grčke službenike i namještenike koji su imali u svojim ugovorima odredbu o 10-postotnoj stimulaciji u slučaju ako ujutro na vrijeme dođu na posao, a sada nam je bivša šefica hrvatske državne tvrtke otkrila kako je to bila norma i u Hrvatskoj.

Cijeli člnaka pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close