Poreznici su davno DORH-u predlagali progon Primorca

Autor: Saša Paparella (VLM) , 16. listopad 2013. u 22:01
Jozo Primorac/G. Stanzl/PIXSELL

Na traženje DORH-a Porezna je uprava 2009. pročešljala put novca koji je Jozo Primorac slao iz Švicarske u Hrvatsku, pa iako je trošak pravdan krivotvorenim računima iz Velike Kladuše, DORH nije podigao optužnicu.

Protiv poduzetnika i humanitarnoga djelatnika Joze Primorca, najvećeg poreznog dužnika u Zagrebu, Porezna uprava prije nekoliko je godina podnijela optužni prijedlog DORH-u zbog izbjegavanja plaćanja šest milijuna kuna poreza na dohodak.

 

12milijuna

kuna poreza na dohodak dužan je Jozo Primorac

Iz DORH-a im potom stiže molba za dodatnu dokumentaciju, no nakon što je ta želja ispunjena, nije stigla informacija da je podignuta optužnica.  U međuvremenu je Primorčev dug zbog kamata narastao na 12 milijuna kuna. Kako piše Jutarnji list, Primorac taj dug ne priznaje. Međutim, tekst je motivirao jednog djelatnika Porezne uprave (podaci poznati redakciji) da nam se javi i izloži zanimljive pojedinosti o tom slučaju. Prema njegovim tvrdnjama, priča je započela 2008., kad je švicarska policija zamolila DORH da istraži poslovanje poduzetnika Joze Primorca, koji je iz te zemlje u Hrvatsku slao milijune franaka, navodno namijenjenih gradnji kuća za siromašne.

Upravo je DORH, u čijim je ladicama predmet sada zapeo, taj slučaj 2009. prepustio Poreznoj upravi RH. Poreznici su potom ustanovili da je između 2004. i 2007. na nerezidentni račun u Hrvatskoj pristiglo između četitri i pet milijuna eura. Taj je novac navodno bio utrošen na gradnju kuća za siromašne građane, pa su od Primorca zatražili račune. Od njega su, međutim, dobili oko 500 računa koje su Primorčevoj švicarskoj tvrtki izdale tvrtke iz – Velike Kladuše u BiH. Zato se istraga protegnula i na treću zemlju, a Porezna uprava RH preko međunarodne pravne pomoći dobila je od kolega iz BiH informaciju da su računi mahom krivotvoreni, što je bio dovoljan razlog za pisanje optužnog prijedloga protiv Primorca.

Iz DORH-a nikad nisu dobili signal da je protiv Primorca nešto poduzeto. Ni na naše pitanje je li optužnica podignuta iz DORH-a nije stigao odgovor. "Ovo je sramota. Dok Ministarstvo financija proganja ljude zbog nekoliko tisuća kuna duga, DORH ne želi procesuirati osobe za koje postoje snažne indicije da nisu prijavile milijune kuna poreza", ljuti se naš sugovornik.

Komentirajte prvi

New Report

Close