Test fiskalizacije: ‘Bilo je problema, ali to se ne može nazvati fijaskom’

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2012. u 14:40
Thinkstock

Danas do 9:00 sati, u produkcijski sustav fiskalizacije ušlo je 144.433 zapisa za račun od 707 različitih OIB-a odnosno poduzetnika.

Dana 27. prosinca 2012. godine puštena je produkcija sustava fiskalizacije. Ministarstvo financija, Porezna uprava učinila je to ranije, i to iz razloga da bi se poduzetnici mogli prilagoditi sustavu fiskalizacije do 1. siječnja 2013. godine, priopćeno je iz Ministarstva.

U priopćenju se napominje da od trenutka kada je puštena stvarna produkcija sustava, Porezna uprava nije zabilježila niti jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali na ovjeru kroz produkcijski sustav fiskalizacije.

Prema dostupnim podacima, danas do 9:00 sati, u produkcijski sustav fiskalizacije ušlo je 144.433 zapisa za račun od 707 različitih OIB-a odnosno poduzetnika. Sustav fiskalizacije zaprimio je i 4.075 podataka o poslovnicama od 870 različitih OIB-a odnosno poduzetnika. Ovjerene su i 3.423 knjige računa. Do današnjeg dana, prema podacima Financijske agencije, obveznici fiskalizacije su predali zahtjeve za 15.291 digitalni certifikat, zaključuje se u priopćenju.

Prema neimenovanim izvorima pojedinih medija, testiranje fiskalnih blagajni koje se odvijalo jučer u pojedinim poslovnim subjektima je propalo, no čini se da je to bespotrebno sijanje panike. Poteškoća je bilo u prvim satima testiranja – izvijestio je portal Danas.hr.

"Sve je u redu. Sustav funkcionira kako treba. Uskoro dajemo priopćenje na web stranice", poručili su  iz Porezne uprave kad su ih upitali o utemeljenosti medijskih napisa. 

Portal piše kako se prema medijskim napisima 'ispunilo proročanstvo stručnjaka za financije Vlade Brkića, no u puno gorem obliku'.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li doći do zagušenja mreže. Zamislite trgovačke lance i centre, tisuće njihovih blagajni koje istovremeno izdaju račune, a spojeni su na Poreznu. Mogu se dogoditi čekanja na račun od recimo 20-ak sekundi. Što ako se to bude događalo?", kazao  je Brkić za portal početkom studenoga kad je javnost upoznata s detaljima uvođenja fiskalnih blagajni.

Do određenih problema je došlo, ali zasad se testiranje ne može nazvati fijaskom, zaključio je protal donoseći priču vlasnice kafića u zagrebačkoj Ulici braće Domani, koja im je kazala da je nakon četverosatnog zastoja normalno radila "navezana" na Poreznu upravu. "Pa, nije počelo u 8 sati, kao što je najavljeno, jer server nije radio, nego oko podne. Danas sve radi najnormalnije, a računi izlaze praktički odmah nakon što ih otkucate", kazalaje portalu. Ne očekuje daljnje probleme, iako ne zna što će biti kad njenom kafiću na serveru budu "pravili društvo" svi kafići i trgovački lanci. Smatra da je nešto drugo u pozadini straha od tog momenta. "Ljudi prave paniku bez veze, boje se da neće moći krasti. Meni odgovara da se uvede red jer mislim da je svaki vlasnik kafića od države smanjenjem PDV-a na 10 posto u ugostiteljstvu taman dobio tih 15 posto prometa koji je ranije krao", kazala je za portal.

"Prije nekoliko dana uredno smo kupili fiskalne blagajne koje smo danas povezali sa sustavom Ministarstva financija i Porezne uprave, ali podaci o izdanim računima uopće nisu došli do nih jer im je pao sustav, prepričao je pak za Jutarnji list Joško, konobar jednog zagrebačkog kafića, prvi – kako ga je Jutarnji nazvao – 'neuspio' pokušaj puštanja u rad fiskalnih blagajna.

"Nakon što se uređaj u nekoliko navrata odbio surađivati sa serverom Porezne uprave, Joško je nakon duljeg čekanja uspio dobiti operatore u Poreznoj upravi koji su mu objasnili da se server srušio, savjetovavši ga da podatke pokuša poslati sutra. Riječ je o probnom umrežavanju sa sustavom Porezne uprave koji je pet dana prije službenog uvođenja još uvijek nespreman za primanje veće količine podataka", piše Jutarnji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Napisala isto na Općenito. Server ne radi-nikako.

A ni riječi o tome da im se sustav srušio neki dan pri generalnoj probi. Prognoziram odustajanje od fiskalnih blagajni tamo negdje u lipnju.

Naravno u međuvremenu će tisuće obrta biti zatvoreno.

New Report

Close