Tedeschiju je dosta ‘hejterskog’ stava prema biznisu: Porezna uprava mobingira poduzetnike

Autor: Bernard Ivezić , 28. travanj 2016. u 08:42
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nitko iz nijedne vlade nije došao i pitao kako je Atlantic financirao kupnju Droge Kolinske, a to je u to vrijeme bila najveća transakcija.

Predsjednik Atlantic grupe Emil Tedeschi na okruglom stolu "Može li Hrvatska postati europski gospodarski tigar" na konferenciji Windays u Poreču obrušio se na predsjednik HSS-a. Prvo je istaknuo da Atlantic nije razgovarao ni poduzeo bilo što vezano za Podravku i priče o njenoj privatizaciji, te dodao da su i Atlantic i Podravka ozbiljne kompanije koje kotiraju na burzi i da bi u tom slučaju to znalo. "Žao mi je što je Podravka odgodila Glavnu skupštinu zbog takvih stvari i ovo je moja poruka zaposlenicima i Upravi Podravke da mi nemamo ništa s tim", kaže Tedeschi. Ističe da mora to komentirati kako bi zaštitio poslovnu zajednicu.

"Tko je predsjednik HSS-a da govori o tome treba li se neka kompanija privatizirati. Neka to govori struka. Neka struka kaže što je ta kompanija mogla napraviti unazad deset do dvadeset godina. Gdje je tu odgovornost i stručna rasprava što se moglo bolje i kvalitetnije napraviti", kaže Tedeschi. Dodaje da u Hrvatskoj vlada 'hejterski' stav prema poduzetnicima, a nitko se ne pita što su velike kompanije iz javnog sektora mogle napraviti ne samo za svoj boljitak već i za poticanje malih privatnih poduzetnika koji rade s njima. Navodi da u Hrvatskoj u privatnom sektoru ima vrlo uspješnih menadžera, ali da ih nitko iz politike ne pita za poslovnu ekspertizu. Umjesto toga, ističe, samo bi nas optuživali.

"Nitko iz nijedne vlade nije došao i pitao nas kako je Atlantic financirao kupnju Droga Kolinske, a to je u to vrijeme bila najveća transakcija na svijetu. Umjesto toga iz Porezne uprave radi se mobbing nad poduzetnicima", kaže Tedeschi. Pojašnjava da se podržava laž da da je svatko tko je kao poduzetnik uspio lopov i kriminalac, dok u isto vrijeme u Hrvatskoj više je od 100 kompanija u državnom vlasništvu. Tedeschi ističe da se nitko u politici ne pita otkud interes izvana za dobru poslovnu praksu u privatnom sektoru u Hrvatskoj kao i da se nitko ne pita kako to da naše nove poduzetnike zovu da pređu u SAD, Kanadu i Mađarsku. "To je nepojmljivo. U Hrvatskoj nema društvenog autoriteta. Nema ga ni akademska zajednica, ni politička zajednica, ni vjerske zajednice, nemaju ga ni slobodno misleći intelektualci", istiće predsjednik Uprave Atlantica. Navodi da se stvara društvo u kojem svakoga tko kaže nešto drugačije treba lupiti po glavi te slikovito to društvo opisuje kao "društvo mutne vode".

"Umjesto toga trebali bi stvarati društvo pojedinca i društvo u kojem se cijeni uspjeh. Da nam bar u Hrvatskoj bude stotine poduzetnika poput osnivača Bellabeata Sandra Mura i trebamo biti ponosni na takve ljude", kaže Tedeschi. Navodi da je razočaran što se u Hrvatskoj našlo stotinu razloga da se popljuje uspjeh Mate Rimca, dok ga je u isto vrijeme u Genevi njegov uspjeh hvalio cijeli svijet. Ministar poduzetništva Darko Horvat naglasio je da traži od uprave Ine da na stol stavi planove razvoja u idućih 10 godina, i to pred svoj Nadzorni odbor. Navodi da Vlada u ovom trenutku niti jednu kompaniju u kojoj ima bilo kakav udio, a da je vezana za infrastrukturu, neće privatizirati. Što se pak Podravke tiče, ministar Horvat kaže da je riječ o spinovima koji se napumpavaju kroz medije, iako se po tom pitanju ništa ne događa. "To je oslikavanje stanja u našem društvu i ako nitko ne može ustvrditi da nema privatizacije Podravke onda bih volio vidjeti koji je novinar koji je tako nešto potpisao", kaže Horvat.

>> Tedeschi uputio poruku Upravi i zaposlenicima Podravke: Mi nemamo ništa s tim!

Tedeschi je na to rekao da novinari nisu krivi. "Novinari su samo išli preispitivati ono što je ionako došlo iz politike, jer svi bi voljeli znati koji su to kriteriji po kojima će vlada raditi privatizaciju", kaže Tedeschi. Nenad Bakić i Saša Cvetojević osvrnuli su se na kvalitetu upravljanja javnim tvrtkama i državom. Bakić navodi da je od 2009. do 2014. BDP Estonije narastao za više od 20 posto dok je u isto vrijeme hrvatski BDP pao, te da je nama taj pad postao normalan. "Nije normalno da BDP pada. Normalno je da raste tri do četiri posto. Kod nas je sve nenormalno, a da smo bili normalni BDP bi nam do sada narastao 17 posto", kaže Bakić. Navodi da bi u tom slučaju iz Hrvatske ne bi iselilo sto tisuća građana i da bi plaće u tom slučaju bile veće za 20 posto.

Tedeschi dodaje da je on postao poduzetnik iz nužde i da ne smatra da je to nešto specijalno, te da je danas prestar i preozbiljan da bi Nenada Bakića nazivao kontraverznim poduzetnikom kako to čine neki. "On samo promišlja podatke na drugačiji način i bi nam zapravo trebao biti mainstream, a ne neki čudnovati kljunaš poslovne scene. Mi živimo u društvu u kojem je normalno da se ne komunicira, ne radi i ne surađuje. Nenad je suprotnost, on je napredni mainstream", kaže Tedeschi. Zaključio je da bi također normala u Hrvatskoj trebali postati poduzetnici poput onih koji su podigli Nanobit, Rimac Automobile i Bellabeat. "Nije neobično što oni izjavljuju da će postati veći od Agrokora, jednako kao što je normalno da njihovi pandani u svijetu kažu da će postati veći od Googlea", zaključuje Tedeschi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close