Porast prosječne dnevne turističke potrošnje u 2014.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2015. u 14:40
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Zagrebački Institut za turizam predstavit će u utorak svoje tradicionalno istraživanje.

Zagrebački Institut za turizam predstavit će u utorak svoje tradicionalno istraživanje "TOMAS Ljeto 2014 – Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj" čiji je glavni nalaz vezan uz potrošnju da su se prosječni dnevni izdaci turista u Hrvatskoj u ljeto 2014. povećali u odnosu na prethodno takvo istraživanje iz 2010. za oko 15 posto, doznaje se iz Instituta.

Napominjući da će više detalja o tom istraživanju biti na predstavljanju u utorak, iz Instituta još samo dodaju da je u odnosu na istraživanje iz 2010. zapažena i promjena u strukturi potrošnje te da u njoj najviše rastu izdaci za potrošnju u destinaciji ili tzv. izvanpansionska potrošnja.

Zadnje istraživanje TOMAS Ljeto Institut je proveo i objavio za 2010. u kojoj su turisti, prema tom istraživanju, dnevno prosječno u destinaciji trošili 58 eura, od čega se najviše ili 43 eura odnosilo na izdatke za ugostiteljstvo odnosno smještaj i prehranu u sklopu smještaja te na ostale usluge hrane i pića izvan usluge smještaja.

Izdaci za sve ostale usluge tada su iznosili oko 15 eura, a u odnosu na rezultate istraživanja za 2007. ukupna prosječna dnevna potrošnja turista u 2010. bila je veća za 5 posto ili za 3 eura, i to najviše zbog povećanja izdataka turista za usluge ugostiteljstva, dok su svi ostali izdaci u destinaciji bili smanjeni u odnosu na 2007. (za kupnju, sport, rekreaciju, kultura, zabava).

Kako je to ujedno i dio onoga što se označava izvanpansionskom potrošnjom očito su se promijenili trendovi, i turisti su 2014. više nego prije trošili u destinaciji za tu ponudu, što je svakako plus i za lokalnu ekonomiju i za ukupne prihode hrvatskog turizma.

Porast turističke potrošnje logičan je i zbog porasta broja turista i njihovih noćenja, jer je primjerice 2010. u primorskim županijama turista bilo ukupno 9,4 milijuna, a noćenja 54,2 milijuna, da bi se broj dolazaka turista na Jadran po podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u 2014. povećao na 12,1 milijun, a broj noćenja na 72 milijuna.

U postocima to znači da se od 2010. do 2014. broj dolazaka turista na Jadran (primorske županije) povećao za oko 28, a broj noćenja za više od 30 posto, što se moralo odraziti i na porast potrošnje.

TOMAS Ljeto je jedino kontinuirano i relevantno istraživanje obilježja putovanja i boravka turista u Hrvatskoj koje je zagrebački Institut za turizam za 2014. proveo po deveti put, pri čemu napominju da je uobičajeno da se provodi svake dvije-tri godine, ali je zbog nedostatka novca ovaj put razmak između dva istraživanja bio dulji, četiri godine.

Osim utvrđivanja prosječne dnevne ljetne domaće i inozemne turističke potrošnje, tim se istraživanjem dolazi i do oznaka tržišnog profila turista u Hrvatskoj, kao i onog s čim su zadovoljni ili ne, kako najčešće i zašto dolaze u Hrvatsku (motivi), koji im je izvor informiranja najvažniji, koji smještaj biraju i brojne druge teme čime je moguće utvrditi i glavne prednosti i slabosti turističke ponude.

Sama tehnika provedbe tog istraživanja je dosta zahtjevna jer se obično provodi anketiranjem na terenu na uzorku od više tisuća turista iz više od deset zemalja u više hrvatskih županija, među kojima i u svim županijama na Jadranu.

Uz TOMAS Ljeto Institut provodi i druge vrste istraživanja TOMAS, nautika, nautika-yahting, kultura, nacionalni parkovi i druga.

Komentirajte prvi

New Report

Close