Poljaci planiraju prodati Avenue Mall

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2015. u 09:57
Na popisu neprofitabilnih projekata /K. Petrić/PIXSELL

Vlasnik zagrebačkoga Avenue Centra te Avenue Malla u Zagrebu i Osijeku te projekta Marlera Golf u Istri usredotočit će se na imovinu u glavnim gradovima.

Poljska kompanija za razvoj nekretnina GTC zaključila je 2014. s neto gubitkom od 207,4 milijuna eura, pa u 2015. planira prodati imovinu, uključujući trgovački centar Avenue Mall u Osijeku, i fokusirati se na glavne gradove.

Prihodi od najma i usluga stagnirali su na 110 milijuna eura, a zbog otpisa i pada vrijednosti imovine u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Mađarskoj u iznosu 193 milijuna eura zaključili su 2014. s 17% većim neto gubitkom nego 2013.  "Promijenili smo strategiju za netemeljnu imovinu pa je načelo 'zadrži i razvijaj' zamijenjeno načelom 'prodaj po najboljoj mogućoj cijeni'. Odlučili smo staviti na prodaju dio te netemeljne imovine i zemljišta kako bismo oslobodili kapital i kontstruktivnije ga rasporedili radi poticanja daljnjeg rasta", navodi GTC u pismu dioničarima. Na popis "niza neprofitabilnih projekata" određenih za prodaju nalazi se i osječki Avenue Mall.

 

204,7mil.

eura iznosio je gubitak GTC-a u 2014. godini

"Nakon analize rezultata našeg portfelja u sekundarnim gradovima i lokacijama B klase u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Mađarskoj odlučili smo obustaviti podršku dijelu problematične imovine i pojačati nastojanja u smjeru prodaje", navodi u izvješću objavljenom izvršni direktor Thomas Kurzmann. Reuters napominje da pad vrijednosti imovine ujedno znači da je GTC prekršio neke bankarske ugovore. U kompaniji navode da pregovaraju s kreditorima. GTC je prisutan je u 8 zemalja u istočnoj Europi i na Balkanu. U Hrvatskoj su vlasnici uredsko-komercijalnog kompleksa Avenue Center u Zagrebu i trgovačkih centara Avenue Mall u Zagrebu i Osijeku te projekta Marlera Golf u Istri. Sad se GTC namjerava usredotočiti na imovinu u matičnoj Poljskoj i u glavnim gradovima srednje i JI Europe.  

Komentirajte prvi

New Report

Close